- Da er kjøpssignalet utløst i eiendom

- Vi fyrer på alle plugger nå, sier Terje Tinholt etter Hermanrud-spådom.

I forrige uke gikk sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets ut i DN og spådde inntil syv års fall i boligprisene .- Det er stor sjanse for at det blir et veldig stort fall. Jeg kaller det et fall på 20 prosent pluss, pluss, pluss, sa strategen.Han viste blant annet til rekordhøy boligbygging og lavere befolkningsvekst.- Nå har vi kommet til et nivå på gjelden som gjør at hvis boligprisene ikke fortsetter å stige, må husholdningene spare veldig mye mer enn de så langt har gjort, argumenterte Hermanrud videre.- Kjøpssignalet utløstBoligprisene har falt i flere måneder på rad, og oktober-statistikken fra Eiendom Norge viste et Oslo-fall på over 10 prosent fra toppen i april.- Da er kjøpssignalet utløst i eiendom. Og det baserer jeg på tidligere erfaringer, der analysene mine har stemt nokså bra, sier Terje Tinholt til Hegnar.no.Den tidligere Nordvik-toppen hoppet tidligere i år av meglerkarusellen for å starte eiendomsutvikling med sitt Tinholt Eiendom.- Jeg sier ikke dermed at analysen min stemmer bra også nå. Men vi tror markedet vil bevege seg sidelengs og nedover litt til, dog ikke i det tempoet vi har sett tidligere. Pilene vil nok ikke peke rett opp i januar, men vi tror det verste er bak oss, fortsetter Tinholt. - Mange har kjøpt altfor høyt, og vi får nå 2-3 tilbud hver dag. Samtidig merker vi at en del som ikke har kjøpt så høyt også vil kvitte seg med eiendom, legger han til.- Vi har mye tørt kruttOg Tinholt står klar til å kjøpe.- Vi fyrer på alle plugger nå, og har mye tørt krutt. Dette har vært en helt bevisst strategi. Men vi skynder oss sakte. Vi er ikke desperate. Mange tror vi kjøper i hytt og gevær, men vi vet hva vi greier av priser for å forsvare investeringene våre, legger han til.Tinholts budsjetter gir rom for å kjøpe et prosjekt i måneden. Etter to måneders drift har selskapet - nettopp - to prosjekter i porteføljen.- Og i dag la vi inn bud på det tredje. Vårt fokus har vært på litt mindre ting i starten: ett, to eller tre hus vi kan lage et større prosjekt av. Etterhvert vil vi se på større tomter, bygg vi kan konvertere, bygge om eller bygge på, sier Tinholt.- De rike blir enda rikereHan er i motsetning til Hermanrud ikke redd for gjelden i husholdningene.- Gjelden vil etterhvert flate ut, og er vi heldige går den litt ned. Folk har så mye sparepenger og så store buffere at de kan stå gjennom tunge ting, sier eks-megleren.Tinholt er klar på at boliglånsforskriften må bort.- Hvorfor har boligprisene falt i det siste? Jo, det er elefanten i rommet som drar teppet under de yngre. Det er de som taper på boliglånsforskriften, og det er trist. De rike blir enda rikere. De som har penger, kjøper enda flere utleieleiligheter, og leier ut til veldig høye summer. Folk vil bo sentralt, forteller han.- Boliglånforskriften kom på et bra tidspunkt, men har blitt altfor virkningsfull. Markedet vil regulere seg selv, legger Tinholt til.- Leter etter bygårderForskriften skulle egentlig gjelde ut juni neste år, men finansminister Siv Jensen har bedt om en vurdering, med høring i mars.- Vi leter nå etter bygårder, alt vi kan. Og vi fokuserer på Oslo Vest, som er markedet vi kan best. Samtidig snuser vi litt utenfor Oslo sentrum. Områder vi trygge på, men som ikke er helt A4. Det vil for eksempel si Lier, Drammen, Jessheim og Ski. Men der er prisene ennå såpass høye at vi venter noen få prosenter til, sier Tinholt videre.- Samtidig er det helt umulig å time bunnen. Du skal kjøpe på vei ned og selge på vei opp, føyer han til.- Det siste som rykerDen tidligere Nordvik-megleren mener sjefstrateger og fremtredende økonomer som uttaler seg om boligmarkedet har mistet sin virkning.- Analysene de har stemmer ikke overens med hva menigmann vil ha av livskvalitet. Hvis det begynner å knipe, kvitter folk seg heller med dyre vesker, sko eller biler. Bolig er det siste som ryker, sier Tinholt.Han mener folk generelt sett er edruelige.- De har fått seg en påminnelse om at alt ikke går til himmels. Det har vært mye snakk om lavere tilflytting til Oslo, men dette handler vel så mye om kronekurs som innvandringspolitikk. Polakker og svensker har jo mistet 30 prosent i lønn på grunn av kronekursen, avslutter Tinholt overfor Hegnar.no.


Les også