Sjeføkonom om boligprisfall: - En god reminder

Sjeføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, peker på boligprisfallet i Norge.

- Det er alltid en god påminnelse om at boligprisene her hjemme også kan falle - selv om renten for eksempel ikke stiger eller det er en økonomisk nedgang, sier sjeføkonom i Realkreditt Danmark, Christian Hilligsøe Heinig til den danske avisen Børsen.Han ser imidlertid ikke overhengende risiko for at boligprisfallet i Norge vil gjenta seg i Danmark.- Prisnedgangen i Norge skyldes flere faktorer, men fremfor alt har det vært flere utlånsinnstramminger de siste årene, og samtidig har prisene steget ganske kraftig over en årrekke. I seg selv øker det automatisk risikoen for en nedtur, skriver Christian Hilligsøe Heinig i en epost til Børsen.Mens Norge har satt krav til egenkapital på 15 prosent, og Oslo har innført maksimalt låneopptak på fem ganger inntekt, har også den danske regjeringen strammet inn. Først kom et forslag om å begrense lån med kort rentebinding og avdragsfrihet i områdene rundt storbyerne, men etter kraftig kritikk ble forslaget trukket tilbake, og erstattet av noen nye, lettere regler som gjelder for hele landet.- I praksis betyr dette at huseiere, med relativt høy boliggjeld og høy gjeld i forhold til inntekten, ikke lenger vil få muligheten til å ta de billigste lånene i form av kortsiktig rente og tilbakebetaling, sier Christian Hilligsøe Heinig til Børsen, og fortsetter;- Faktisk er det en veldig sunn tilnærming. Det er klart at det vil bidra til å ta toppen av prisøkningene i landets dyreste områder, da potensielle boligkjøpere kan avstå fra å kjøpe bolig. Når det er sagt, vil den faktiske priseffekten være betydelig mindre enn ved det opprinnelige forslaget.


Les også