- Boligfrykten har sluppet taket

Hva skjer når alle skal kjøpe samtidig?

Etter et turbulent år tror Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) at det norske boligmarkedet går inn for en myk landing.- Ved utgangen av 2017 har bruktmarkedet gjenvunnet balansen, selgere og kjøpere finner hverandre og omsetningsvolumene er på høyde med tidligere år. Nyboligmarkedet går fortsatt tregt, og prisforlangende må trolig nedjusteres en del før dette markedet kommer tilbake til normalen, skriver NEF-direktør Carl O. Geving i en kommentar torsdag.- Frykten slipper taketHan tegner bildet av et marked der boligfrykten har sluppet taket.- Det er fortsatt dyrt å kjøpe i pressområdene, men prisnivået er mer fornuftig. Denne utviklingen er bra for samfunnet, og nødvendig for å dempe den sterke gjeldsveksten i husholdningene, fortsetter NEF-direktøren.En stor analyse NEF og Ambita har gjort av sekundærboliger og førstegangskjøpere, viser ifølge Geving likevel at de med høy kjøpekraft stadig investerer i bolig nummer 2 og 3.- Samtidig presses stadig flere førstegangskjøpere ut av Oslo til Akershus-kommuner hvor prisnivået er mer levelig. Mange unge mennesker med høy betjeningsevne har ingen mulighet til å oppfylle egenkapitalkravet, og taper i konkurransen med andre unge som har tilleggssikkerhet i foreldrenes bolig, skriver han videre.MarkedskatalysatorenIfølge Geving er Oslo markedskatalysatoren som ofte leder an i vekst og fall.- På slutten av 2017 har Oslo vist tegn til normalisering, og prisene faller mindre enn i andre storbyer. Dette er nok et tegn på at det går mot en myk landing. Spørsmålet er om det igjen kan komme en periode med overraskende prisvekst, når forventningene dreier fra usikkerhet til trygghet og normal aktivitet på kjøpersiden, fortsetter han.- Kan skifte over nattenAvslutningsvis peker Geving på «stadig mange kommentatorer som med blikket i bakspeilet spår kraftigere fall og tristesse i boligmarkedet».- De overser gjerne kraften i flokkmentaliteten, at folks forventninger kan skifte over natten. De ser bort fra at tilbudsoverskudd kan snu til underskudd i bruktmarkedet, når kjøperne kommer ned fra gjerdet og alle skal kjøpe samtidig. De tar ikke høyde for at folks kjøpekraft er god, så lenge norsk økonomi er stabil og i moderat vekst, skriver NEF-direktøren.- I boligmarkedet er alt tilbuds- og etterspørselsstyrt. Derfor kan du få en fin leilighet på Rjukan til en halv million kroner, mens du må ut med fem millioner for samme objekt i Oslo, avslutter Geving.