Hytte knuser hjem

Det siste året har hytte på fjellet vært en bedre investering enn bolig i hovedstaden. Kan det vare?

Trysil by night. Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

(Finansavisen): Markedet for fritidsboliger i den norske fjellheimen var tungt og trådt i mange år etter finanskrisen. Oppgangen i boligmarkedet i hovedstaden smittet aldri ordentlig over til hyttemarkedet. Men de siste årene har markedet for fjellhytter tikket oppover. Volumet i dag er omtrent det dobbelte av hva det var under det verste kladdeføret i årene 2008 og 2009.Morten Høegh i Sem og Johnsen har solgt flere hytter og leiligheter enn noen andre i Norefjell. Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 har i en årrekke vært hoffmegler i Norges eldste alpindestinasjon Geilo. Petter Birkrem i Privatmegleren er Mr. Trysil og setter i år personlig rekord i antall solgte hytter, med 213 solgte objekter på ett år.Situasjonen er at hytter det siste året har gitt bedre avkastning enn boliger. Da snakker vi om det sentrale Østlandet, der folk med boliger i Oslo-området har opplevd prisfall, mens hyttene på fjellet har steget i pris, skriver avisen.Det er en generell enighet om at hyttemarkedet nå har forsiktig prisvekst. Den siste tilgjengelige rapporten om fritidsboliger i fjellet fra Eiendom Norge viser en prisvekst på 5,5 prosent.- Fallet i boligmarkedet har ikke påvirket etterspørselen etter hytter på Geilo. Nordmenn flest har jobber, arbeidsledigheten faller, og folk vil til fjells. Samtidig har vi et fritidsboligmarked som har stått litt stille over mange år. På Geilo har vi få objekter for salg. Men hvis boligmarkedet skulle fortsette å falle videre kan det bli annerledes, sier Haatuft til Finansavisen.- Akkurat nå skjønner jeg ikke helt hva som skjer på Norefjell, det er merkelig stille. Norefjell er nok mer påvirket av boligmarkedet i Oslo. Folk sitter litt på gjerdet. Et par selgere har spurt om de bør sette ned prisen. Det må de selvsagt ikke finne på å gjøre. Markedet kommer tilbake i løpet av vinteren, forsikrer Høegh.Birkrem mener prisveksten i Trysil er solid.Tall fra Eiendom Norge forteller en litt annen historie. Vi ser på prisutviklingen for medianhytta, fra sesongen 2007 til 2008 og frem til sesongen i fjor, 2016/2017. Her er Trysil den store taperen, med en prisutvikling på 15 prosent. Den store vinneren er Norefjell. Her har medianobjektet hatt en prisvekst på 70 prosent. - At jeg har en prisoppgang på 70 prosent? Nei, nei, de stemmer ikke, sier Høegh til Finansavisen.Midt mellom havner Geilo, men en prisvekst på 27 prosent i perioden. - Den statistikken viser prisen på det som ble solgt i 2007 og sammenligner med prisen på det som selges i dag. I 2007 solgte vi en mye større andel av objekter fra 1990-tallet, som har lavere standard. I dag selger vi mye hytter bygget etter 2010, mange med boligstandard. Da er det vanskelig å lage prisstatistikk, forklarer Haatuft til avisen.- Prisstatistikken kan inneholde mange ulike objekter, blant annet tomter. I Trysil er det nå mange som kjøper ut festetomter. Kommer det også med på den statistikken? Haatuft vil likevel ikke gi stryk til kolleger som forsøker å lage prisstatistikk.- Jeg kan kjenne igjen den langsiktige trenden. Vi har beveget oss fra en gjennomsnittspris for et objekt på to millioner kroner på midten av 2000-tallet til tre millioner kroner i dag. Men det sier egentlig ikke så mye om prisutviklingen. Det sier mest om hva vi solgte den gang og hva vi selger i dag. Og det har endret seg mye på ti år, sier han til Finansavisen.På statistikken fra Eiendom Norge ligger Trysil på topp i antall solgte hytter, ifølge avisen. På andreplass kommer Krødsherad/Sigdal, på tredje følger Ringsaker og på fjerde kommer Hol (Geilo).- Vår største utfordring er at hytteeierne trives ekstremt godt. Det er veldig få som har behov for eller ønsker å selge. Eiendommene blir i familien. Det er tydeligvis ikke tilfelle i Trysil, sier Haatuft.- Eller kanskje det bare skyldes at prisutviklingen har vært bedre i Trysil, slik at flere ønsker å realisere, eller bytte, foreslår Birkrem.

eiendomsmarkedet
trysil
norefjell
geilo
hytte
hyttemarkedet
Nyheter
Næringseiendom