- Mørketiden er snart over i boligmarkedet

Meglersjef mener boligmarkedet snur med solen. Og at «SSB ikke henger med».

Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste i dag at boligprisene falt 1,1 prosent i november.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.Årsveksten på landsbasis er minus 0,5 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 0,5 prosent lavere enn i november 2016.I oktober var årsveksten positiv med 0,7 prosent.Dette er første gang siden 2014 at 12-månedersveksten i boligprisene er negativ. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets avviser et boligkrakk , og øyner flere lyspunkter i dagens rapport.I likhet med Handelsbanken øyner han en myk landing i boligmarkedet.- Mørketiden er snart overAktiv-sjef Karsten Onsrud ser for seg en stabilisering av markedet , og administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren ser også lys i tunnelen.- Mørketiden er snart over. Om tre uker snur solen, og omtrent samtidig vil det også lysne i boligmarkedet, sier hun i en kommentar til Hegnar.no.Meier mener de siste tallene gir grunn til optimisme.- Meglerne rapporterer at det er flere på visning enn forrige måned og det i seg selv er oppmuntrende. Volumet er også bra. November og desember er erfaringsmessig nokså mørke årstider for visninger og boligsalg sammenlignet med resten av året, fortsetter hun.Spådde sterk 2017-vekstHun henger seg samtidig opp i SSBs nye prognoser for norsk økonomi.I rapporten, som kom i forrige uke, spår byrået boligprisfall  de to neste årene.I mars i fjor sa SSB-forsker Torbjørn Eika noe helt annet.- Svak inntektsvekst vil bidra til at boligprisveksten blir flat ut året. Så vil vi se et omslag i konjunkturene fra kommende årsskifte og få en høyere inntektsvekst, samtidig som rentene fortsatt holder seg lave. Kanskje på sitt aller laveste. Det vil føre til ny og sterk boligprisvekst, uttalte han på en pressekonferanse da.- SSB henger ikke medPrognosen den gang var at boligprisene kunne stige 5-6 prosent årlig i perioden 2017-19.- SSB forutså aldri det sterke fallet i boligprisene i 2017, og det er vanskelig å tillegge spådommene tyngde når byrået åpenbart ikke klarer å fange opp det som skjer i boligmarkedet, sier Meier.- Vi er alle interessert i guiding, og ikke minst at denne guidingen gjenspeiler nært den faktiske situasjonen. Skal man vurdere boligmarkedet, må det skje i sanntid, fordi dette er et dynamisk marked som er i spill hele tiden. Og på denne øvelsen klarer - dessverre - ikke SSB å henge helt med, avslutter hun.

bolig
boligprisene
privatmegleren
eiendom norge
nordea
aktiv
Nyheter
Næringseiendom