(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

Slik sikrer du deg ved boligprisfall

Med serielån kan en låntager spare store summer og samtidig unngå å bli sittende låst i boligen dersom boligprisfallet fortsetter. Likevel velger folk flest annuitetslån.

(Finansavisen): Til tross for at serielån i mange tilfeller er det mest lønnsomme alternativet, vil nordmenn ha annuitetslån. I DNB har kun to prosent av bankens kunder serielån, mens i Nordea er det snakk om en «svært liten» andel.Beregninger privatøkonom Jo Endre Reite i Sparebank 1 SMN har gjort på oppdrag for Finansavisen viser at differansene mellom lånene er betydelige.15.000 er låstI regnestykket er det lagt inn to ulike scenarioer:Det ene forutsetter at boligmarkedet vil falle med tre prosent de neste tre årene, mens det andre forutsetter en oppgang på tre prosent.Ved et boligprisfall vil en som i dag kjøper en bolig til fire millioner kroner og låner 85 prosent av beløpet, ha spart opp 63.313 kroner i egenkapital etter tre år.Velger samme boligkjøperen annuitetslån, vil han eller hun derimot sitte med 32.065 kroner mindre i egenkapital etter tre år.Boligkjøperen har dermed mindre egenkapital enn minstekravet, og sitter låst i egen bolig. - Når verdien på boligen faller og du har lånt maksimalt må du være bevisst på å spare opp ekstra midler dersom du har flytteplaner. Ellers blir det vanskelig å få byttet bolig, sier Reite til Finansavisen.En beregning Reite gjorde tidligere i år viser at rundt 15.000 personer sitter låst i sin egen bolig per dags dato. - Felles for disse er at de lånte opp på boligen eller kjøpte ny bolig mens prisene var på topp, forklarer han til Finansavisen.Les hele saken i dagens Finansavisen


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også