- Boligprisene er svært nær bunnen nå

Sjeføkonom er nokså klar i talen.

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene steg 2,0 prosent i januar.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.Utviklingen er noe svakere enn DNB Markets hadde ventet seg, og svakere januar har vi ikke sett de seneste ti årene.- God betalingsevneSjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank påpeker at prisene nå er omtrent tre prosent lavere enn toppen i mars i fjor.- Lager-salgsraten, som sier noe om størrelsen på tilbudssiden i forhold til omsetningen, er nå klart fallende. Lavere overskuddstilbud er en klar indikasjon på at prisfallet er i ferd med å nærme seg slutten, skriver han i en kommentar.Jullum synes også det er verdt å merke seg at fallet i lager-salgsraten både skyldes færre boliger til salgs (lavere tilbud) og økt omsetning (høyere etterspørsel).- Omsetningen av boliger var over 8,5 høyere enn i januar i fjor, mens tilgangen på boliger var nesten 10 prosent lavere. Det understreker vårt poeng om at lave renter fortsatt gir god betalingsevne blant husholdningene, og at priskorreksjonen i første rekke har skyldtes større tilbud av boliger, fortsetter han.Les også: - Det snur raskt i boligmarkedet- Bunnen svært nærOgså i Oslo-markedet, der overskuddstilbudet har vært størst, ser sjeføkonomen nå at lager-salgsraten faller som følge av færre boliger til salgs og høyere omsetning.- I resten av landet er hovedinntrykket av at prisutviklingen er betydelig mer gunstig enn i Oslo. I de byene/regionen der prisene har falt mye, ser det ut til å skyldes overskuddstilbud og ikke «smitte» fra Oslo-markedet, legger Jullum til.Fremover tror han vi er svært nær en prisbunn på nasjonalt nivå.- Men selv om overskuddstilbudet har kommet ned, er det fortsatt høyere enn normalt, noe som vil begrense prisoppgangen utover året. Gjennom de månedlige svingningene venter vi derfor en relativt flat utvikling, men risikoen for en alvorlig korreksjon, og dermed et alvorlig tilbakeslag i økonomien, blir stadig mindre, konkluderer Jullum.