Meglersjef: Robust boligmarked

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene steg 2,0 prosent i januar.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.Utviklingen er noe svakere enn DNB Markets hadde ventet seg, og et svakere januar har vi ikke sett de siste ti årene.Peker på svartmalerneAdministrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) retter sin oppmerksomhet mot dem som har svartmalt boligmarkedet.- Statistikken viser at det norske boligmarkedet er vesentlig mer robust enn mange har spekulert i gjennom høsten 2017. Omsetningsvolumene er høye og prisene fornuftige. Balansen mellom tilbud og etterspørsel er god, og vi finner ikke grunnlag for de pessimistiske spådommene mange har gitt i 2017, sier han i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.- De fleste er langsiktige eiere og brukere av sin egen bolig, og kjøper og selger som regel i samme marked. Overfokuseringen på de månedlige tallene i fjor høst, og som nå er korrigert, har bidratt til et vesentlig mer negativt inntrykk av boligmarkedet enn det har vært grunnlag for, fortsetter Geving.Les også: - Det snur fort i boligmarkedetLes også: - Boligprisene er svært nær bunnen nå- Større pågang for lånBanksjef John Sætre i Nordea Norge mener prisoppgangen i januar stemmer godt overens med bildet banken merker ute blant sine kunder.- Det har skjedd et skifte igjen i boligmarkedet, og vi har den siste tiden sett større pågang etter finansieringsbevis og lån, sier han i en kommentar til Hegnar.no.Han vil likevel være forsiktig med å friskmelde markedet.- Januar er tradisjonelt en sterk måned i boligmarkedet, og det er fortsatt slik at vi har sett en priskorreksjon gjennom store deler av 2017. Vi tror det kan bli en flat prisutvikling fremover, hvor man også kan få måneder med prisfall, føyer banksjefen til.- Et vesentlig skifteHan viser til en gallup Norstat har gjort på vegne av Nordea, der 33 prosent svarer at de tror boligprisene vil falle i 2018.- Dette er et vesentlig skifte fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden, og viser at det har skjedd en stor endring i folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet, sier Sætre.Samtidig er han ikke i tvil om at boliglånsforskriften har lagt en demper på boligmarkedet.- Det er særlig grensen på fem ganger inntekten som har hatt effekt, avslutter han.