Opp i 1. halvår i år, ned fra høsten av og utover 2019, opp igjen i 2020.Slik tror makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret boligprisene vil gå fremover, ifølge TDN Direkt.
Tar markedet unna alt?Hun venter at antall ferdigstillelser vil øke etter sommeren i år, og spesielt i 2019.- Da overleveres alle de boligene som ble igangsatt når prisene var på topp. Vi bekymrer oss ikke for tilbudsøkningen i nyboligmarkedet, men det som blir spennende å se er om det finnes nok etterspørsel til å absorbere det tilbudet som kommer i bruktboligmarkedet, sier Macic.Hun viser overfor nyhetsbyrået til avtakende befolkningsvekst og en renteøkning om ikke lenge.- Veldig lite tyder på at etterspørselen vil gjøre et kjempebyks. Derfor er jeg litt usikker på om markedet vil klare å ta unna tilbudet som kommer på kort sikt. Vi kan nok få en periode mer svak utvikling, før det går seg til, sier Macic.- Mye sterkere prispressMakroøkonomen venter at antall ferdigstillelser faller igjen i 2020.- Da ligger det an til mye sterkere prispress, sier hun til TDN Direkt.Per februar i år tegner hun overfor nyhetsbyrået bildet av et boligmarked omtrent i balanse.- Behovet for hele landet er 32.500 nye boliger i året. I februar var 12-månedersigangsettelsen på 30.430 nye boliger, som er ganske nært, sier hun.Frykter nytt prisrallyAdministrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener fleksibiliteten er for lav i norsk boligproduksjon.- Det finnes undersøkelser som viser at norske boligprodusenter responderer relativt tregt på prisvekst. Derfor får vi en situasjon som i 2016, da prisene steg voldsomt og man fikk et påfølgende stort omfang av byggesøknader, sier han til TDN Direkt.NEF-direktøren er ifølge nyhetsbyrået litt bekymret for at man kan få noe av det samme problemet «kanskje tre år frem i tid», med henvisning til det han mener er for lav boligbygging nå.- Nå igangsettes veldig mange prosjekter, men de boligene ble solgt for 1-1,5 år siden. Vi så nå en i februar, men det skal nok ta litt tid før de store salgsvolumene kommer i nyboligmarkedet, sier han.