Andreassen spår boligprisfall

En påminnelse fra sjeføkonomen.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem torsdag viste at boligprisene steg 0,5 prosent i mars.Justert for sesongvariasjoner var oppgangen 0,2 prosent.Oslo viste vei med en oppgang på 1,7 prosent i måneden.Les også: - Ringer søndag kveld og vil være med på budrundeLes også: - Nå blir det trøkk i boligmarkedet - Vårflom på veiSjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika minner derimot om at de senere års høye byggeaktivitet vil senke boligprisene, samt husleier i storbyenes allerede overfylte utleiemarkeder.- En noe forsinket vårflom av brukte boliger er på vei, all den tid vinteren har vært lang. Ferdigstillelse av alle boligene som ble igangsatt i fjor sommer, veltes ut i markedene mot slutten av året. Det blir nok boliger til alle - også i Oslo, skriver han i sin blogg.- Enn så lenge virker det som om utbyggere flest forsøker å holde relativt høye priser, men før eller siden tvinges det frem priskutt på objektene som er mest ukurante i dagens marked. Dyre leiligheter som det er vanskelig å forrente i utleiemarkedene. En utvikling ikke helt ulikt det vi ser i New York, London og Stockholm, fortsetter han.- Det er enkel matteAndreassen konstaterer at tilbudet av boliger øker mer enn før.- Enkel matte tilsier at vi bygger rundt det dobbelte av hva våre demografiske behov tilsier, skriver sjeføkonomen videre.Han viser til at dagens nivå på boliginvesteringene ikke er bærekraftige.- De siste 12 måneder har igangsettingen av boliger summert seg til 34.600, skal en tro SSB. Om lag det samme som befolkningsveksten. I Norge bor det 2,2 mennesker per bolig, fortsetter sjeføkonomen.Høyere renter også?Samtidig påpeker han at etterspørselen blir mindre, og viser til mindre studentkull, en mer restriktiv innvandringspolitikk, samt for nedadågende fødselstall.I sum tror han husleiene vil falle inn i 2019, og at bruktboligprisene i år vil være relativt stabile frem til sommeren - før de faller 2-5 prosent i 2. halvår.Ifølge Andreassen vil en evt. renteoppgang fra Norges Bank forverre utviklingen.- Allerede nå har pengemarkedsrentene kommet så vidt mye opp at bankene bør heve sine utlånsrenter til boligformål hvis deres inntjening skal beskyttes, fortsetter han.Les også: - Dette er det eneste syke i boligmarkedet


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også