Tre faktorer som taler mot en fest i boligmarkedet

Publisert 5. april 2018 kl. 08.51
Oppdatert 5. april 2018 klokken 08.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
Klokken 11.00 slipper Eiendom Norge sin månedlige boligprisstatistikk. Etter en god start på året tror DNB Markets at vi vil få et sesongjustert fall på 0,1 prosent fra februar til mars.- Høy omsetning kombinert med færre boliger lagt ut for salg de siste månedene har gjort at antall usolgte bruktboliger har falt markant. Det indikerer en mer normal balanse mellom tilbud og etterspørsel enn i fjor og at boligpriskorreksjonen nå nærmer seg slutten. Fremover tror vi imidlertid ikke på noen ny periode med rask boligprisvekst, skriver Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering fra DNB Markets.
Hun trekker frem tre viktige årsaker til dette:
  • For det første er prisene fortsatt på et høyt nivå og korreksjonen har bare slettet veksten etter sommeren/høsten 2016.
  • For det andre skal renten snart opp, mest sannsynlig fra september. DNB Markets tror ikke renten stiger mer enn 1,25 prosentpoeng de neste to-tre årene, men med nordmenns høye gjeldsnivå er dette nok til at renteutgiftene som andel av inntekten stiger til nær 2007-nivåer da både forbruk og boligpriser reagerte negativt.
  • En tredje grunn til at boligprisveksten blir beskjeden er at mange nye boliger vil ferdigstilles mot slutten av 2018 og i 2019. Samtidig er det utsikter til at befolkningsveksten blir lavere enn før.