Andreassen: Det virker som noen boligkjøpere har fått solstikk

Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 1,0 prosent i mai. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,1 prosent.DNB Markets og Nordea Markets øynet på forhånd henholdsvis 0,3 og 0,4 prosent sesongjustert vekst.Boligprisene er nå 1,0 prosent høyere enn for ett år siden. 12-månedesveksten er dermed opp fra minus 1,0 prosent i april.- Når jeg leser om spesielt sterke priser på enkeltobjekter, lurer jeg litt på om folk har fått solstikk. Ikke noe katastrofe det. Har du for mye penger, er det greit å sende dem videre til andre, gjerne til de du skal kjøpe bolig av, skriver Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen på sin blogg.Les også: Andreassen: Renten skal ikke heves markert før år 2100Han minner om at volumene er like interessante som prisene. Ifølge sjeføkonomen har volumene for salg økt med 3,2 prosent i forhold til samme måned i fjor, mens antall solgte objekter er ned 2,5 prosent. Når prisbildet er slikt at både volumet som omsettes faller, mens tilbudet øker, mener Andreassen at det er et tegn på at vi har kommet for høyt i pris.- Trolig vil prisene falle frem mot jul etter hvert som nybyggene som ble satt i gang i 2016 og 2017 veltes ut i markedene. Nybyggingsaktiviteten blir avgjørende for prisene også i 2019. Fortsetter utbyggerne å bygge mer enn det er demografisk grunnlag for, vil prisene før eller siden med nødvendighet falle tilbake, skriver Andreassen.- Fremover vil som sagt nybyggingsaktivitetene trolig bestemme prisutviklingen også for brukte boliger. Det er unormalt mange nye boliger for salg nå, noe som vil veie tyngre på prisene over tid, avslutter Andreassen.

bolig
jan l. andreassen
eika gruppen
Nyheter
Næringseiendom