Andreassens brannfakkel om boligskatt

HegnarTV hadde fredag sin siste sending før sommerferien, med sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika som gjest i studio.Renten ble et naturlig tema, ettersom Norges Bank dagen før gikk ut og nærmest lovet å heve styringsrenten i september.- I mangel av noe annet, er det helt greit å heve renten nå, men kunne du ikke tenke deg å ta spekulasjonsiveren i småleiligheter ved roten og skattlegge det litt hardere, sa Andreassen.Se TV-innslaget her.- Skattefritt etter tre årSom eksempel trakk han frem regelen om at du kan selge boligen skattefritt etter ett år.- En veldig enkel endring ville ha vært å innføre skattefritt salg først etter tre år. Bare det i seg selv hadde gitt mindre spekulasjon, fortsatte sjeføkonomen.- Nei, nå må du gi deg. Skal du hindre folk i å flytte fra Oslo til Bergen når de skiller seg eller har fått ny jobb. Folk må da få lov å selge boligen å ta med deg pengene? kontret redaktør Trygve Hegnar.- Hvis du gifter deg, må du klare å holde ut i tre år da, kom det tilbake fra en lattermild Andreassen.- For å være helt ærlig, så må vi gjøre et eller annet. Tenk deg hvis du er maler og jobber overtid, så har du 70 prosent marginalskatt hvis du inkluderer moms på det du kjøper. Og hvis du pusser opp selv, så får du alt gratis, for å selge. Det er helt ko-ko, fortsatte sjeføkonomen.- Nei, det er kjempebra. Bor ikke 82 prosent av alle nordmenn i en husholdning som eier boligen sin? svarte Hegnar.- Helt greit, bli boende i tre år og så kan du cashe ut, sa Andreassen.- Studenter, skilte og enslige kan ikke betale skatt når de flytter rundt omkring, fordi da får de jo ikke råd til noe nytt, fortsatte Hegnar.- Helt ko-ko eiendomsskattProgramleder Eline Hvamstad skjøt så inn at det med dagens regime neppe blir økte boligskatter, men at høyere renter er noe som kommer.- Det betyr jo så lite i forhold til sånne grep som jeg snakker om, fortsatte Andreassen, og penset inn på eiendomsskatten.- I Asker og Bærum, der jeg bor, er det null komma null i eiendomsskatt. I Gildeskål er det kjempehøy eiendomsskatt på boliger som koster ingenting. Det er et helt koko system, sa Andreassen.- Så da er du imot eiendomsskatten, da, iallfall? spurte Hegnar.- Nei, jeg vil ha en nasjonal en, der det blir dyrt å bo i sentrale strøk. Rett og slett en eiendomsskatt basert på boligens markedsverdi, med en eller annen rabatt. Vi må iallfall ha et eller annet mer rasjonelt system enn det lappeteppet vi har i dag, svarte Andreassen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også