Tror boligprisrallyet snart er over

Ekspertene er samstemte.

Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tirsdag viste at boligprisene steg 1,0 prosent i mai.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,1 prosent.Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer er dagens gjest i Økonominyhetene på HegnarTV. Sendingen starter klokken 15:30. Tror boligprisene vil roe segDNB Markets og Nordea Markets øynet på forhånd hhv. 0,3 og 0,4 prosent sesongjustert vekst.- Boligprisene steg mer enn ventet i både april og mai, men økningen i usolgte boliger og antall boliger lagt ut for salg i mai, kan tyde på at veksten vil moderere seg noe fremover. Vi forventer at boligprisveksten vil avta de kommende månedene grunnet økt tilgang på nye boliger, lav befolkningsvekst og økninger i styringsrenten fra september, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.- Uansett støtter de siste to månedenes raske vekst i boligprisene vårt syn på en renteøkning i september, da den øker sannsynligheten for at husholdningenes kredittvekst stiger ytterligere - og allerede forsterker finansielle ubalanser. Årets kraftige oppgang i Oslo-prisene øker sannsynligheten for at den Oslo-spesifikke forskriften om sekundærboliger beholdes fra juli (detaljene om den nye reguleringen vil mest trolig publiseres denne uken), legger hun til.Les også: Frykter en mer alvorlig boligsmell- Langt over Norges BankSjefanalytiker Erik Bruce har også merket seg at dagens boligpristall er langt over Norges Banks prognoser.- Sentralbanken spår et boligprisfall på i snitt 1,4 prosent i 2. kvartal, mens prisene trolig ender opp én prosent. Norges Bank vil ser risikoen for en for sterk boligprisøkning og den påfølgende risikoen for finansielle ubalanser som økende. Sterk vekst i boligprisene er også et argument for høyere boliginvesteringer fremover. Dagens tall taler for en renteøkning i september, skriver han i en oppdatering.Les også: - Boligmarkedet fikk en uventet hetebølge - Argument for å øke rentenSeniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets påpeker at trenden i boligprisene har blitt klart positiv de siste fire månedene.- Mai-utfallet var ikke helt overraskende, gitt sterke signaler fra media så vel som akselererende OBOS-priser. Men omslaget i boligmarkedet har klart vært på den sterke siden av Norges Banks forventninger, skriver han i en oppdatering.På kort sikt har Norges Bank ifølge meglerhuset forventet 0,1 prosent vekst på månedsbasis.- Mens husholdningenes gjeldsvekst har vist seg å være lavere enn forventet av Norges Bank, vil det kraftige omslaget i boligmarkedet trolig gi bekymringer for den finansiell stabiliteten. Norges Bank vil se dette som et nytt argument for å øke styringsrenten i september, fortsetter seniorøkonomen.Les også: - Har en del hastesaker der kunder plutselig skal i budrunderFøler ikke for å overdriveEtter å ha gravd seg litt ned i dagens rapport, føler Gonsholt Hov ikke for å overdrive prisoppsvinget de siste månedene.- Som sagt flere ganger har Oslo vist vei i oppgangen hittil i år. Men sesongjustert har den månedlige veksttakten (Oslo) avtatt litt de siste to månedene. Nå ser vi også at tilbudet av bruktboliger til salgs i Oslo har økt fra lave nivåer ved starten av året. Og det er grunner til å tro at tilbudet vil øke ytterligere, drevet av ferdigstillelse av nye boliger, skriver han.- I tillegg er befolkningsveksten lav, og Norges Bank ventes å øke styringsrenten etter sommeren. Summen av disse faktorene tyder på en mer moderat prisoppgang fremover, avslutter seniorøkonomen.

bolig
boligprisene
handelsbanken
nordea
dnb markets
norges bank
rente
Nyheter
Næringseiendom