Meglersjef gleder seg over svake boligpriser

Storbank fortsetter å pøse ut boliglån.

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene falt 1,0 prosent i juni.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.DNB Markets og Nordea Markets øynet på forhånd hhv. 0,5 og 0,8 prosent sesongjustert vekst.Boligprisene falt i alle områder i Norge i juni, men samtidig var antallet transaksjoner rekordhøyt.- Antallet registrerte salg er det høyeste vi har målt noensinne, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer på dagens presentasjon.- Kjøperne er derTallene faller i god jord hos Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).- Det er godt å få bekreftet det vi har antatt: nå er det flust av boliger der ute, men også godt med kjøpere. På den måten får vi avdempet det usunne presset vi har sett tidligere i vår. Vi håper det fortsetter i samme tralten, sier NEF-direktør Carl O. Geving i en kommentar til Hegnar.no.- Selgerne har troen når det legger ut boligene, og kjøpere er der. Ulike forventningsundersøkelser i vår har vist en stigende trend, og dette slo veldig ut på aktiviteten i juni - også fordi den var spesielt lav i mai i år grunnet flere røde dager enn vanlig, fortsetter han.Ikke redd nye boligerGeving mener nå at alt ligger til rette for et mer balansert boligmarked til høsten.- Hvis folk beholder troen, renteøkningen fra Norges Bank kommer som ventet i september og vi ikke får noen store overraskelser, tror vi på en mer balansert utvikling fremover, fortsetter han.Mange peker på alle de nye boligene som kommer utover i 2. halvår og 2019 som en prisdempende faktor fremover?- Ja, dette snakkes det mye om. Mange har overdrevet effektene på tilbudssiden ganske betydelig, men det skal vi være forsiktige med. Det noen glemmer litt fra 2017, er at kjøperne mistet troen på markedet. Selgerne fikk ikke solgt, og det ble en veldig opphopning. Nå er det annerledes. Kjøperne er der, og selgerne vet at markedet er robust, forteller Geving.- Gjeninnhentingen vi har sett i 2018 har til de grader vist at dette er riktig. Ja, flere bruktboliger vil fristilles fordi mange skal inn i nye boliger, men så lenge kjøpergruppen er positiv, tror jeg ikke vi skal overdrive dette. En noe mer moderat prisutvikling fremover er sannsynlig, men dette er som ønsket, legger han til.X-faktoren fremoverNEF-direktøren lar seg heller ikke bekymre av en lavere befolkningsvekst.- En bør heller tenke på den fine balansen mellom kjøpere og selgere i markedet nå, sier Geving.Hvordan skal denne balansen opprettholdes fremover?- Den perfekte balansen finner en vel aldri. For å få til dette, må boligproduksjonen være perfekt tilpasset befolkningsutviklingen, og det er i prinsippet ikke mulig. Vi tror folks forventninger, og hvordan disse evt. kan skifte, blir en X-faktor fremover. Men hvis vi ikke får noen overraskelser på rentesiden, ser vi ingen grunn til at forventningene skal skifte fra veldig positive til veldig negative, svarer Geving (bildet).- Hvis den lille oppjusteringen av renten ikke kommer, vil det i og for seg være et kjøpssignal. Men det er nok boliger ute, så det tror vi markedet tåler, avslutter han.Artikkelen fortsetter under bildet.

NEF-direktør Carl O. Geving. Foto: Iván Kverme/Finansavisen. Full fart i NordeaNordea virker i likhet med NEF ikke veldig bekymret for at boligprisene tok en time-out i juni.- Prisoppgangen i mai var kraftig, og at denne oppgangen ikke fortsatte i juni er vi ikke bekymret for. At vi nå ser en utflating, er i tråd med våre prognoser. Vi tror på relativt stabile boligpriser ut året, sier leder for personmarked i Nordea, John Sætre, i en kommentar til Hegnar.no.- Hos oss opplever vi full fart. Mange kunder tar kontakt for å få finansieringsbevis, og mange blir realisert. Vi har også en del hastesaker, der kunder plutselig skal i budrunder uten egentlig å ha planlagt det. Vi bemannet opp i helgene i juni for å ta av etterspørselen, fortsetter han.- By ikke over evneForbrukerøkonom Elin Reitan mener boligkjøpere bør ha i mente den forventede renteøkningen fra Norges Bank i september.- Med varsel om renteøkning og dyrere lån er det spesielt viktig å holde hodet kaldt og ikke by over evne. Foruten å beregne hva økonomien din tåler av gjeldsbelastning, gjør du lurt i å tenke gjennom hva slags livsstil du ønsker deg, og hva det koster å opprettholde denne. Bak dette inn i regnestykket, sier hun.- Kalkulér også inn en solid renteøkning, så er du godt rustet for fremtiden, avslutter Reitan overfor Hegnar.no.