Boligprisene overrasket

magnus rorvik skjolberg

- Prisutviklingen i juli er sterkere enn det vi hadde ventet, sier adm. dir. i DNB Eiendom, Terje Burås. Sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener omsetningstallene for juli viser god og økende aktivitet i markedet.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene var uendret i juli.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,4 prosent.- Prisutviklingen i juli er sterkere enn det vi hadde ventet. Det har dessuten vært omsatt mange boliger til juli å være. Mange som la ut boligene sine til salgs sent i juni har lyktes med timingen og fått solgt til gode priser, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Burås i en kommentar.Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.I Oslo, som hadde størst oppgang i juli, steg boligprisene med 1,9 prosent i juli.Boligprisene i Oslo er nominelt opp 10 prosent så langt i år og 4,9 prosent de siste 12 måndene.I Trondheim, som hadde den svakeste utviklingen i juli, falt boligprisene med 1,7 prosent, mens Stavanger hadde en nedgang på 1,6 prosent.- Mange boliger skal ut- Nå starter høstjakten i boligmarkedet. Vi vet at mange diskuterer gjennom ferien og tar beslutninger når de kommer hjem igjen, sier DNB Eiendom-sjefen.- Vi har veldig god tilgang på innkommende oppdrag og det tyder på at mange boliger skal ut de neste dagene og ukene. Det er alltid mye som skjer i august, og vi tror på minst like høy aktivitet i årets august-måned, fortsetter han.Burås peker på at august er en måned hvor prisene normalt går opp, og etter en sterk juli vil markedet etter alt å dømme fortsette oppover på kort sikt, mener han.- Utover høsten ser vi at det er mange nybygg som blir klar for innflytning og mange boliger som skal ut i markedet. Våre kolleger i DNB Markets tror dessuten på en renteoppgang i høst. Summen av disse forholdene gjør at vi ser for oss flat prisutvikling på landsbasis for resten av året, fremhever han.DNB Eiendom er mer optimistisk i sine prisanslag for Oslo enn for resten av landet.- Det er for lite attraktive boliger ute i markedet, og da blir det rift om det som skal selges. Juli var en uventet sterk måned både i Oslo og Bergen. Vi ser også for oss en prisøkning i hovedstaden ut året, sier Burås.God aktivitetAdministrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener omsetningstallene for juli viser god og økende aktivitet i boligmarkedet, selv om det er store regionale forskjeller.- Norges Banks ferske utlånsundersøkelse og Norges Eiendomsmeglerforbund medlemsundersøkelse «Meglerinnsikt» indikerer at husholdningenes tro på boligmarkedet er kraftig styrket gjennom forsommeren, og vi kan trolig forvente en relativt sterk etterspørsel etter boliger ut over høsten, kommenterer han.


Les også