Andreassen: - Det ventes ikke noe krakk, men...

Det fortsatt store tilbudet av boliger vil utover høsten prege prisene i mange av våre regionale boligmarkeder, ifølge Eika-økonom Jan Andreassen.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser onsdag at boligprisene steg 0,8 prosent i august.Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent. DNB Markets øynet på forhånd 0,2 prosent sesongjustert vekst, mens Nordea Markets ventet noe lavere takt enn i juli (0,4 prosent).Vil prege høstprisene- Utover høsten vil det fortsatt store tilbudet av boliger kunne prege prisene i mange av våre regionale boligmarkeder, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen, til Hegnar.no.Han viser til at det i Trondheim, Agder fylkene, Rogaland og deler av Oslo nå er mange usolgte nye boliger som må ut i markedet.- Det er all grunn til å avvente nyboligkjøpet i grender du ser at det bygges mye boliger med «til salgs» plakat, sier Andreassen.I sum ventes det ifølge sjeføkonomen ikke noe krakk, men priser på landsbasis ved årsskiftet som er tre til fire prosent lavere enn i dag.Avhenger av nybyggFor 2019 er det ifølge Andreassen mye som avhenger av nybyggingen.- Den bør fortsette å falle med om lag en tredjedel for at markedene skal nærme seg balanse slik at boligprisene kan stabiliseres, sier han.- Skulle Norges Bank heve renten, helt unødig, vil selvfølgelig både pris og volum utvikle seg noe svakere enn dette, mener Andreassen.En renteheving i høst fra Norges Bank vil ifølge Eika-økonomen kunne redusere boligprisene med ett prosentpoeng det kommende år. Vil falle i flere årBoligmarkedenes mest direkte virkning på arbeidsmarked er ifølge et innlegg på Andreassens blogg investeringer i mørtel og stein.«Her er det regelrett nedgang i årets to første kvartaler, med utsikter til mer i 2019. Ikke som følge av renten, men fordi det bygges fortsatt for mye av hensyn til befolkningsveksten», skriver sjeføkonomen.«Boligbyggingen vil falle i flere år fremover av demografiske grunner», fortsetter han.21. august gjestet Andreassen HegnarPodden. Hør sendingen her!


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker