Boligprisene - hvor går veien videre?

(Finansavisen /Hegnar.no ): Etter en overraskende oppgang i juli, fortsatte boligprisene i OBOS å stige i august.Tall lagt frem går viste at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 62.644 kroner per kvadratmeter i august, 1,5 prosent mer enn i juli.Hittil i år har Oslo-prisene steget 11,4 prosent.Sammenlignet med august i fjor, er prisene opp 2,2 prosent. I juli var 12-månedersveksten 0,1 prosent.Les også: Boligprisene overrasket- StabilisertFor landet sett under ett steg prisene på brukte OBOS-tilknyttede boliger 1,6 prosent i juli, og prisoppgangen er på 10,7 prosent hittil i år.12-månedersveksten er 1,1 prosent høyere enn i august 2017.- Tallene viser et boligmarked som har stabilisert seg, og hvor kjøperne har tilpasset seg nye låneregler, og at de er godt forberedt på en mulig renteøkning, sa OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.Eiendom Norge legger i morgen frem tall for totalmarkedet, og Siraj tror disse vil vise den samme trenden.- Det er høyere volum av boliger til salgs, og når prisene likevel stiger, tyder det på at optimismen rår i markedet. Det ser vi også i nyboligmarkedet, hvor det har vært økende interesse for flere nye prosjekter vi kommer med i september, sier han til Finansavisen.- OptimismeBoligprisene pleier å flate ut utover høsten, men i år tror OBOS-sjefen prisoppgangen vil fortsette.- Folk er optimistiske, det er oppsving i industrien og generelt i norsk økonomi og renteøkningene skyves stadig på. Prisene kan fort stige både i september og oktober. Egentlig tror jeg ikke det blir noen nedadgående kurve ut året, fortsetter Siraj overfor avisen.Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror Eiendom Norge-tallene vil vise rundt 1,5 prosent prisoppgang i august, både for Oslo og landet generelt.- Tilbudssiden øker i Oslo, som den normalt gjør i august. Da er det de beste objektene som går først, og disse driver prisene videre opp. Det har ikke skjedd noe i august som skulle tilsi noe annet enn fortsatt prisvekst, sier han til Rentehopp?Dog tror Øye at august blir den siste måneden med prisoppgang i år.- Et rentehopp, kombinert med økt grad av ferdigstillelse av nye boliger, økende tilbudsside og avtakende befolkningsvekst, tilsier at prisoppgangen for året er over, sier han.Prognosesenterets partner presiserer at utviklingen avhenger av om Norges Bank faktisk setter opp renten.- De har sagt at de skal gjøre det, men Norges Bank har overrasket før. Om oppgangen utsettes, vil det kunne booste markedet igjen, fortsetter han overfor Finansavisen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også