Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,8 prosent i august.Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent.DNB Markets øynet på forhånd 0,2 prosent sesongjustert vekst.
- Sunt marked12-månedersveksten (sammenlignet med august i fjor) kom inn på 2,2 prosent, uendret fra juli.Hittil i år har boligprisene steget 6,3 prosent.Eiendom Norge tegner bildet av et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet.- Men samtidig viser markedet at det kan absorbere det høye antallet boliger som legges ut i markedet. Dette vitner om et sunt marked i god balanse, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer på presentasjonen som ble overført på Hegnar.no.- Oslo landerAdministrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener august-prisene reflekterer normale tilstander i boligmarkedet over det meste av landet.- Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel de fleste steder, samtidig som mange kjøpere er mer selektive og tar seg bedre tid enn i mer opphetede markeder. Et godt utvalg av både nye og brukte boliger gjør at forbrukerne har mer å velge i og kan treffe bedre beslutninger, sier han i en kommentar til Hegnar.no.Geving synes det er godt å se at markedsutviklingen normaliseres etter en vår med relativt sterk vekst i flere regioner. - Dette gjelder særlig Oslo, som nå ser ut til på gå inn for landing etter en litt for sterk vekst i 1. halvår. Det er et sunnhetstegn om vi får en noe svakere prisutvikling i høsthalvåret, og dette vil i så fall bidra til en mer bærekraftig prisutvikling over tid, fortsetter han.- Ta grep nåJohn Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge, påpeker at fokuset på høstens varslede renteøkning fra Norges Bank enn så lenge ikke lagt en stor demper på boligmarkedet. - Vi merker fortsatt pågang av kunder som både ønsker og realiserer finansieringsbevis, sier han i en kommentar til Hegnar.no.Veksten vi så i boligprisene tidligere i år har dempet seg, og Nordea tror utflatingen fortsetter ut året.Samme meglerhus slapp i dag en konjunkturrapport som fra Norges Bank innen utgangen av 2020.- Fremfor å vente apatisk på renteoppgangen kan det være lurt å ta noen grep allerede nå. Regn ut hvor mye renteutgiftene dine faktisk vil øke når renten stiger, kutt forbruket slik at du har rom i økonomien til større fremtidige utgifter og unngå å øke gjeldsgraden din dersom økonomien er stram, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.