Boligprisene falt

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 0,6 prosent i oktober.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.12-månedersveksten kom inn på 2,4 prosent, og falt dermed fra 2,7 prosent i september.Så langt i år har boligprisene steget 2,7 prosent.- Dette er litt på nedsiden av normalt nivå, men ikke veldig unormalt. Tallene bekrefter trenden med moderasjon og utflating. Selv med et par negative måneder - november og desember pleier å være det, vil vi nok konkludere med at 2018 ble et år med moderat vekst i boligmarkedet, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer i presentasjonen som ble overført på Hegnar.no.Øynet flate priserDNB Markets øynet på forhånd 0,1 prosent oppgang sesongjustert.- Flere forhold har bidratt til å dempe boligmarkedet i høst. Rentene er omsider på vei opp, befolkningsveksten har avtatt markert, det kommer fortsatt mange nye boliger ut på markedet, og boliglånsforskriften ble videreført, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i morges.Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelbanken ville ikke bli overrasket over «noe lavere boligpriser i oktober (sesongjustert)», mens Nordea Markets så for seg «et tall i tråd med den flate trenden».Sprekest i ÅlesundSterkest boligprisutvikling i oktober hadde Ålesund og Bodø, begge med 0,4 prosent oppgang. Svakest var den i Tønsberg og Skien, med 1,4 prosent nedgang.De siste 12 månedene har prisene steget mest i Oslo, det vil si med 5,0 prosent.Svakest utvikling siste 12 måneder finner vi i Bergen, med 0,1 prosent oppgang.- Vi legger nå bak oss tredje måned på rad med tilnærmet flat prisutvikling (sesongjustert), og vi har mindre regionale forskjeller i prisutviklingen enn vi har observert de siste årene. Det store tilbudet gjør nå at boliger i snitt selges under prisantydning. Utviklingen i boligmarkedet nå er stabil og sunn, sier Dreyer i en pressemelding.- Langt over 2016-nivåerOslo-prisene steg 0,1 prosent i oktober, men har altså steget 5,0 prosent de siste 12 månedene.Så langt i år har prisene steget 7,3 prosent.Gjennomsnittlig formidlingstid i hovedstaden var 25 dager i oktober.- Dette er under én måned, men langt over nivåene i 2016, da vi lå på 8-9 dager, påpekte Dreyer.- Stavanger er tilbakeI Bergen falt prisene 1,3 prosent i oktober, mens 12-månedersveksten er nede i 0,1 prosent.Trondheim falt prisene 0,1 prosent i oktober. De siste 12 månedene er prisene opp 0,4 prosent.Så langt i år har prisene steget 3,3 prosent.I Stavanger falt prisene 0,2 prosent, mens de er opp 1,0 prosent siste 12 måneder.Etter ti måneder er prisveksten i 2018 oppe i 3,7 prosent.- Nominelt snakker vi om de beste boligprisene i Stavanger siden før oljenedturen. Optimismen er tilbake, og ser vi på aktivitetsnivået er oktober-salget det høyeste siden 2014. Det samme gjelder antall salg hittil i år. Stavanger-markedet har utviklet seg stabilt gjennom hele 2018, og dette forventer vi vil fortsette, fortalte Dreyer.Tidenes høyeste salgPå landsbasis ble 9.034 boliger solgt, noe som tilsvarer en oppgang på 6,0 prosent fra samme måned i fjor.Så langt i år har antall solgte boliger kommet opp i 80.246 boliger. Dette er 5,0 prosent flere enn på samme tid i fjor.Sammenlignet med rekordåret 2015, ligger salget hittil i år 2,0 prosent høyere.- Det har aldri blitt solgt så mange boliger i Norge som i år, verken i oktober eller akkumulert. Dette tyder på god balanse mellom tilbud og etterspørsel og et velfungerende boligmarked. Samtidig skjer dette mens rentene er på vei opp, og vi snakker altså ikke om noe rentesjokk, sa Eiendom Norge-direktøren.Rekordmye til salgs ogsåVed utgangen av oktober lå 10.013 boliger ute for salg, 10,2 prosent flere enn på samme tid i fjor.Så langt i år har 90.749 boliger blitt lagt ut for salg, 1,9 prosent flere enn etter ti måneder av 2017.- Samtidig som et rekordhøyt antall boliger selges, legges det også ut markant flere boliger for salg enn normalt på denne tiden av året. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne en oktober måned med et høyere antall nye boliger på markedet. Dette bidrar til at utbudet av boliger til salgs holder seg på et stabilt høyt nivå i store deler av landet, og at boligkjøperne har mange boliger å velge blant, sier Dreyer i en pressemelding.Gjennomsnittlig formidlingstid på landsbasis var 43 dager i oktober, tre dager flere enn i oktober i fjor.Raskest gikk det i Oslo med 25 dager, mens Kristiansand hadde den lengste salgstiden med 79 dager.- Omsetningstiden er uendret fra september, men fremdeles høyere enn normalt de siste årene. Det store utbudet av boliger på markedet gir høyere omsetningstid, sier Dreyer.Normalen: Svakt i oktoberDagens statistikk viser tradisjonen tro en svakere oktober-utvikling i boligprisene enn i en gjennomsnittsmåned.I oktober i fjor falt boligprisene 0,2 prosent, mens de sesongjustert var opp 0,4 prosent.I det rekordsterke boligåret 2016 steg boligprisene 0,6 prosent i oktober, og var opp 1,4 prosent sesongjustert.I oktober 2015 falt boligprisene 1,2 prosent, mens de sesongjustert da var ned 0,1 prosent.Året før der igjen var prisene uendret fra september, mens de sesongjustert var opp 0,9 prosent.Vi registrerer at den sesongjusterte prisveksten systematisk ligger over den faktiske prisveksten.Differansen mellom den faktiske og sesongjusterte prisveksten indikerer at boligprisene i oktober utvikler seg svakere enn i gjennomsnittsmåneden.OBOS-prisene faltTorsdag i forrige uke viste statistikk fra OBOS at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 60.525 kroner per kvadratmeter i oktober, 1,4 prosent mindre enn i september.Det var andre måned på rad med prisfall .Sammenlignet med oktober i fjor, er prisene opp 4,0 prosent.- Nå har markedet fått en liten korreksjon. Renteøkningene og et stort tilbud har påvirket boligkjøpernes betalingsvilje, men den store omsetningen viser at kjøperne ikke har satt seg på gjerdet, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 53.186 kroner i oktober, 1,6 prosent lavere enn i september og 3,2 prosent høyere enn i oktober i fjor.OBOS-statistikken kan gi en grei pekepinn på hvordan tallene fra Eiendom Norge kommer til å se ut.- Selv om vi innimellom har noen diskusjoner om hvor god vår statistikk er, da den er basert på et begrenset utvalg, så er det over tid en veldig klar korrelasjon mellom vår statistikk og statistikken til Eiendom Norge, sa OBOS-sjef Siraj til Finansavisen i september.Se teknisk analyse av GIG på dagens HegnarTV