Danske om boligprisene: Ingen vekst, ingen kollaps

Sjeføkonom spår boligprisene.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere i dag viste at boligprisene falt 0,6 prosent i oktober.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.12-månedersveksten kom inn på 2,4 prosent, og falt dermed fra 2,7 prosent i september.- Renten spiller ingen rolleSå langt i år har boligprisene steget 2,7 prosent.- Tallene bekrefter trenden med moderasjon og utflating, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer i presentasjonen som ble overført på Hegnar.no.Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank merker seg også at boligprisene har flatet ut de siste fem månedene etter en kraftig rekyl i 1. halvår.

- Det er først og fremst en økning i antall boliger til salgs som holder prisveksten nede. Selv om renteforventningene kanskje kunne spille en rolle, tyder ikke de svært høye omsetningstallene på det. Den såkalte «stock-to-sales»-raten (antall boliger i markedet delt på månedlig omsetning) (se graf) øker derfor fra tilbudssiden, sier han i en kommentar til Hegnar.no.- Ingen vekst, ingen kollapsJullum øyner en betydelig tilbudsside langt ut i 2019, grunnet den høye boligbyggingen de siste par årene.- Med gradvis høyere renter er det derfor ingen grunn til å vente noen særlig realprisvekst på boliger. På den annen side venter vi jo solid lønnsvekst, og lav ledighet, så noe kollaps er vel heller ikke mest sannsynlig, fortsetter han.Ifølge sjeføkonomen ventet Norges Bank 2,98 prosent boligprisvekst på årsbasis i 4. kvartal i sin seneste pengepolitiske rapport.- Dagens tall er marginalt svakere enn ventet, men langt fra nok til at signalene om en mars-økning blir endret, avslutter Jullum.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker