Sjeføkonom: Slik lages boligkrakk

Mer vann på mølla for Jan Andreassen.

Publisert 5. nov. 2018 kl. 14.26
Oppdatert 13. nov. 2018 klokken 11.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere i dag viste at boligprisene falt 0,6 prosent i oktober.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.12-månedersveksten kom inn på 2,4 prosent, og falt dermed fra 2,7 prosent i september.Det vil si: En ganske så normalt oktober måned i boligmarkedet.Les også: - De vil gjøre gode kjøp Frykter januar-effekten- Antallet boliger som ble lagt ut for salg var imidlertid unormalt høyt. En opphopning av usolgte boliger som ikke lover godt for prisene på nyåret, skriver sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen på sin blogg.Han karakteriserer det som et sjokk dersom prisnedgangen fortsetter i januar.- Med et minimalt utbud pleier dette å være årets sterkeste måned når det gjelder prisoppgang. Et negativt sjokk i januar kan lamme kjøpsinteressen i flere måneder fremover. Måneder hvor volumene velter ut, fortsetter sjeføkonomen.Les også: - En boligpriskollaps er heller ikke så sannsynlig- Enorm boligbyggingAndreassen har lenge påpekt at boligbyggingen i Norge er altfor høy, og dagens SSB-tall for igangsettingen de tre første kvartalene i 2018 ga ham mer vann på mølla.Igangsettingen er ifølge sjeføkonomen på enorme nivåer, etter å ha gjort et byks til 33.000 enheter (sesongjustert, årlig rate) i 3. kvartal.- Boligene skal pøses inn i et marked som allerede har et rekordhøyt utbud. Og det i en befolkning som samlet vokser med 25-30.000. Av disse er bare 10.000 nordmenn. Resten er utlendinger som skal bo billigere, trangere og for en kortere periode enn nordmenn flest, skriver sjeføkonomen.Les også: - Lenge siden vi har sett et boligmarked som detteArtikkelen fortsetter under bildet.

Bygård på Majorstua i Oslo. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

- Slik boligkrakk lages- Halvparten av befolkningsveksten av nordmenn skjer i Akershus. I resten av Norge bygges det nå i en årlig rate på 25-30.000 boliger, for en norsk befolkning som vokser med 5-6.000 i året - pluss 20.000 nordmenn. Det er slik boligkrakk lages, fortsetter han.Sjeføkonomens oppsummering er at makrobildet de siste ukene har forverret seg mye for boligmarkedene, og peker på svakere konjunkturer ute, børsfall og lange renter som «har bykset opp på et nivå som mange eiendomsinvesteringer vil slite med».- Skulle Norges Bank være skjødesløse nok til å heve rentene videre, vil trolig det som ser ut til å bli en langvarig mild korreksjon i boligprisene og en kraftig nedgang i igangsettingen etterhvert som Norge får nok usolgte boliger, kunne bli et regelrett krakk i boligmarkedene våre, avslutter Andreassen.