Spår oktober-knekk i boligprisene

- Nedsiderisikoen er kortsiktig.

Publisert 5. nov. 2018 kl. 10.05
Oppdatert 5. nov. 2018 klokken 10.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord

Eiendom Norge slipper mandag klokken 11:00 sin boligprisstatistikk for oktober.Handelsbanken Capital Markets tar utgangspunkt i OBOS-tallene, som viste et nominelt fall på 1,4 prosent i Oslo.- Hvis dette tallet bekreftes av offisielle tall, har boligprisene i Oslo falt rundt én prosent sesongjustert fra september, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en forhåndsomtale.Han advarer dog mot at utvalget i OBOS-tallene er mindre enn i Eiendom Norge-tallene, og at tallene er mer volatile.- Hvis noe, styrker de siste OBOS-tallene inntrykket av noe nedsiderisiko, særlig i Oslo. Det bør ikke komme som noen overraskelse, skriver Gonsholt Hov videre.Dempende faktorerBåde Handelsbanken og andre har pekt på flere dempende faktorer som vil få effekt utover 2. halvår 2018.Dette inkluderer økt ferdigstillelse av nye boliger (som har steget markert i Oslo i 3. kvartal), lav befolkningsvekst og høyere lånerenter.- For boligmarkedet som helhet, peker OBOS-prisene også mot et sesongjustert fall på rundt én prosent oktober, men her er informasjonsverdien enda lavere. Alt i alt vil vi ikke være overrasket over å se noe lavere boligpriser (sesongjustert) i oktober, og at utfallet derfor vil være på den svake siden av Norges Banks forventninger på 0,1-0,2 prosent sesongjustert oppgang, fortsetter seniorøkonomen.- Høy salgsaktivitetHan understreker dog at avvikene må være mer systematiske før Norges Bank vil revurdere sin strategi, og det er ikke meglerhusets «base case».- Vi fortsetter å understreke at den tidligere nevnte nedsiderisikoen er kortsiktig for boligmarkedet generelt. Dette fordi salgsaktiviteten holder seg høy, og at noen av de prisdempende faktorene - som økt ferdigstillelse, gradvis vil avta med lavere byggeaktivitet, skriver Gonsholt Hov.- Boligmassen har faktisk økt permanent, men vi tror etterspørselen fortsatt vil være i stand til å absorbere det økte tilbudet de kommende årene. Vi opprettholder vårt syn om at boligprisene vil stige moderat de neste få årene, legger han til.