Det ble omsatt eiendom for 92 milliarder i Norge

HAS

2018 var et nytt aktivt år for det nordiske eiendomsmarkedet. Ifølge nye tall fra Pangea Property Partners nådde transaksjonsvolumet i det nordiske eiendomsmarkedet 42 milliarder euro i 2018, praktisk talt uendret fra 2017.2018 er det fjerde året på rad med transaksjonsvolum over 40 milliarder euro.- 2018 nådde nesten opp til rekordnivået fra 2016, noe som viser at det nordiske eiendomsmarkedet er svært aktivt. I år så vi færre, men større, avtaler enn i fjor, noe som også innebærer at det er flere komplekse avtaler som involverer porteføljer og selskaper, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners.Når det gjelder enkeltland, økte volumet i Norge med 13 prosent til det neste høyeste nivået noen sinne, bare slått av rekordåret 2015. Målt i kroner var transaksjonsvolumet i Norge 92 milliarder kroner i 2018.Danmark viser også vekst fra i fjor (+13 prosent til tidenes høyeste nivå), mens volumet i Finland er redusert (-21 prosent) fra rekordnivå i fjor. Sverige er fortsatt det største eiendomsmarkedet i regionen. Volumet i Sverige økte i lokal valuta, men falt noe i euro.Pangea Property kan fortelle at det nordiske eiendomsmarkedet fortsatt er attraktivt for internasjonale investorer.Utenlandske kjøpere utgjorde 40 prosent av volumet i 2018. I Finland og Danmark var andelen utenlandske kjøpere henholdsvis 72 prosent og 48 prosent. Internasjonale investorer nettokjøpte eiendom for mer enn fem milliarder euro i 2018.- Alle de fem største transaksjonene i 2018 var grenseoverskridende, noe som viser at det nordiske eiendomsmarkedet fortsatt er svært likvid og attraktivt for internasjonale investorer, som i gjennomsnitt etterspør større investeringer enn nasjonale investorer, sier Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners.I 2018 har Pangea Property Partners bistått ved rundt 50 transaksjoner og rådgivningsmandater over hele Norden med en underliggende eiendomsverdi på nær tre milliarder euro. Ifølge Pangea Property er dette årets største eiendomstransaksjoner i Norden:1. Vonovias kjøp av Victoria Park i Sverige (SEK 17,1 mrd.)2. Kildare Partners’ kjøp av Technopolis i Finland (EUR 1,6 mrd.)3. Danicas kjøp av SEB Pension i Danmark (DKK 6,2 mrd.)4. Heimstaden Bostads kjøp av flere boligporteføljer (SEK 8,4 mrd.)5. Cibus’ kjøp av 123 dagligvarebutikker i Finland (EUR 0,8 mrd.)