NEF-sjefen hilser alle nye boliger velkommen

Meglersjef ser kjøpers marked også i 2019.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viste tidligere i dag at boligprisene falt 1,5 prosent i november.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.12-månedersveksten kom inn på 2,0 prosent, og falt dermed fra 2,4 prosent i oktober.Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge medga på dagens presentasjon at tallene var svakere enn normalt for måneden.- Dette er nok noe på nedsiden av det mange hadde forventet. Én årsak kan være at vi gjennom året har hatt en stabilt høy tilbudsside. Vi ser nå av salgstiden at denne går oppover. Vi ser en del selgere som har vært ute en stund, hatt flere runder med visninger og velger å selge på lavere nivåer enn de ønsket da prosessen startet, sa han.Les også: Disse boligene går unna: - Ser ingen juledvale- Selgerne får gode priserAdministrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Carl O. Geving er godt fornøyd med dagens tall.- Omsetningen er jo fantastisk. Interessen og kjøpekraften er stor, samtidig som utbudet er veldig godt og etterspørselen god. Men prisnivået er høyt. Selgerne opplever ikke en bonanza som i 2016/17, men de får gode priser. Vi har alltid vært tydelige på at den type prisvekst vi så da ikke er heldig, sier han til Hegnar.no.I februar i fjor hadde Oslo en 12-månedersvekst på hele 24 prosent, før prisene falt 12 prosent på noen måneder.- At prisene går sidelengs er slik det skal være. Alt selges unna, og ingen har egentlig grunn til å være misfornøyd, selv om det kjedelig for selgere ikke å få de samme prisene som under bonanzaen. Men det er nok av boliger tilgjengelig, og de som skal selge får solgt, bare at det tar litt lenger tid, fortsetter NEF-direktøren.Les også: Har ingen tro på et kraftig boligprisfall- Blir neppe noe dramatikkGeving beskriver dagens boligmarked som velfungerende og godt, og tror dette vil fortsette over nyttår.- Hvis Norges Banks rentebane følges, ligger det ikke an til noe dramatikk. Mange får bedre kjøpekraft fordi lønnen stiger mer enn utgiftene. Den eneste bekymringen er boligproduksjonen, som går i rykk og napp. Å få flere boliger inn vil gi en positiv effekt, og å legge noe dramatikk i dette mener vi blir meningsløst, sier han.- Vi har behov for flere boliger, og det er ingen grunn til å frykte store volumer i forhold til totalomsetningen, ihvertfall ikke i pressområdene. Det omsettes jo enda flere boliger nå enn i fjor høst. Da satt kjøperne på gjerdet, mens de nå er på banen, samtidig som selgerne har justert seg ned, fortsetter NEF-direktøren.- Fortsatt kjøpers markedGeving tror at folk flest over tid forstår at det ikke bare er behov og fundamentale faktorer som driver boligprisene, men også forventninger.- Dette så vi jo tydelig i Oslo i fjor. Vi tror på et bedre forsynt boligmarked neste år, og at kjøpers marked opprettholdes. Hvis vi ikke får et sjokk i økonomien eller store endringer i folks forventninger, venter vi et ganske sunt marked neste år, avslutter han overfor Hegnar.no.


Les også