Nye regler for tryggere bolighandel

Regjeringen kommer nå med nye regler om tryggere bolighandel.

Regjeringen fremmer nå nye regler for tryggere bolighandel. Selgere som skal selge bolig kan ikke ta generelle forbehold som «selges som den er», men må dokumentere boligens tilstand.Selgeren har kunnet gjemme seg bak «som den er»-forbeholdet, mener justisminister Tor Mikkel Wara, ifølge Aftenposten. - For det første må det bli større forutsigbarhet og trygghet, det andre er å gjøre lovverket enklere, og det tredje er å få ned konfliktnivået, sier Wara til avisen.- Den beste julegaven- Vi har lenge kjempet for en tryggere bolighandel, og vi er glade for at dette endelig prioriteres. Dette er den beste julegaven norske forbrukere kan få. Boligkjøp er den dyreste og største investeringen vi gjør i livet, kommenterer Morten A. Meyer, generalsekretær i Huseierne, i en pressemelding.Han mener det viktige nå blir å få feil og mangler frem i lyset, ikke forsikre seg mot dem.- I dag sendes amatørene i bolighandelen, altså kjøpere og selgere, på kollisjonskurs. Slik kan vi ikke ha det! Med nye regler vil vi bruke penger på dokumentasjon av boligens tilstand, ikke på dyre forsikringer, sier Meyer.Stor kvalitetsforskjellI dag er det stor kvalitetsforskjell på tilstandsrapportene, og takstmennenes kompetanse varierer. Forslaget legger opp til at kan reguleres hvilket innhold tilstandsrapportene skal ha, og krav til takstmennene som skal utarbeide dem.Det foreslås videre å lovfeste at kjøperen skal anses å kjenne til forhold som er tydelig beskrevet i en tilstandsrapport. Kjøperen kan da ikke påberope seg disse forholdene som mangler.- Boligselgere blir trygge på at de får dokumentert boligen godt nok, mens kjøpere er trygge på at de får informasjonen de har krav på, sier Meyer.10.000 for småfeilFor å unngå konflikt om småsaker foreslås det å presisere at kjøperen ikke nødvendigvis kan forvente en perfekt bolig når man kjøper brukt. Forventningene må tilpasses boligens alder, synlige vedlikeholdstilstand og andre forhold. Det innføres også en minsteterskel ved at kjøperen skal bære kostnader opp til 10.000 kroner.- Forslaget om en egenandel for kjøper på 10.000 kroner for småfeil tror vi er en fornuftig grense som vil hindre krangling om bagateller, sier Meyer.