Illustrasjonsbilde fra Danmark. Foto: Finansavisen

Utlendinger hamstrer danske eiendommer

Utlendinger er de mest aktive eiendomsinvestorene i Danmark. Den ivrigste investoren er et svensk selskap kontrollert av en nordmann.

- Vi liker godt Nord-Europa, Skandinavia og Danmark av stort sett de samme grunnene, sier viseadministrerende direktør Magnus Nordholm i Heimstaden, og trekker frem politisk stabilitet, at det er relativt fritt for naturkatastrofer, stabile og sterke økonomier, mindre sosiale forskjeller enn de fleste andre steder i verden, og at regionen har en fin befolkningsutvikling.Eiendomskonsernet som er kontrollert av den norske eiendomskongen Ivar Tollefsen meldte torsdag om kjøpet av en portefølje bestående av 1.375 leiligheter fordelt på 24 eiendommer i Danmark.Totalt blar Tollefsen og co opp 1,52 milliarder danske kroner, eller rundt to milliarder norske kroner.- Porteføljen vi nettopp har kjøpt i Danmark har en stor andel boliger med regulert leie og dermed en prising som ligger godt under nyproduksjonskostnad, sier Nordholm til Hegnar.no. Totalt areal er oppgitt til 116.600 kvadratmeter fordelt på 1.375 leiligheter, samt 50 kommersielle lokaler. Eiendommene er ferdigstilt mellom 1886 og 2008.- Eiendommene er i god stand, og yielden porteføljen genererer er attraktiv. Porteføljen skaper et godt grunnlag for ytterligere ekspandering i danske byer hvor vi tidligere ikke eksisterte, sier Nordholm.Eiendommene som ble kjøpt torsdag ligger primært i Esbjerg, Aalborg, Aarhus, Svendborg og København.Heimstaden er den mest aktive eiendomsinvestoren i Danmark, ifølge det danske nettstedet dr.dk.Ved utgangen av tredje kvartal var konsernets danske portefølje verdt rett under 20 milliarder svenske kroner. På én måned har imidlertid denne porteføljen vokst ytterligere. Deilig å være "utenlandsk" i DanmarkTollefsen og co er ikke alene om å være ”utlending” som investerer i dansk eiendom.I 2012 kjøpte utenlandske investorer eiendommer i Danmark for 4,4 milliarder danske kroner.I fjor hadde tallet steget til 49,3 milliarder.Ifølge dr.dk, sto utenlandske investorer bak nesten 80 prosent av investeringene i boligeiendommer i hovedstaden København. Totalt var markedsverdien av alle boligene til Heimstaden på totalt 70 milliarder svenske kroner ved utgangen av tredje kvartal, mot 36,5 milliarder svenske kroner på samme tidspunkt i fjor.Les også: Rekord-deal for Tollefsen


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også