Ekspertene spår boligprisene

Det er klokken 11:00 det skjer.

Eiendom Norge legger klokken 11:00 i dag frem sin boligprisstatistikk for januar.- Mye har vært sagt og skrevet allerede, men kortversjonen er at de sesongjusterte prisene har vært lite endret det siste halvåret; både totalt og for Oslo. Aktiviteten er høy, og en enkel beregning av tilbuds- og etterspørselsbalansen indikerer at prisveksten vil være litt på plussiden gjennom 1. kvartal, i sesongjusterte termer, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport.- Merk at det er helt normalt med en nominell prisoppgang i starten av året. Det vi sier, er at vi ser rom for at prisene kan stige noe utover normalen; ergo, en moderat sesongjustert oppgang når vi ser første kvartal under ett. Fredagens OBOS-tall støtter også opp under denne forventningen, legger han til.Sterke OBOS-priserStatistikken fra OBOS lagt frem sist fredag viste at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 61.615 kroner per kvadratmeter i januar, 3,3 prosent mer enn i desember.- Prisveksten for brukte boliger er overraskende sterk. Dette er et uttrykk for høy aktivitet og stabil etterspørsel, men kan også være en korreksjon etter en litt svakere utvikling i desember, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.På landsbasis steg OBOS-prisene 2,2 prosent, noe som ifølge Handelsbanken er i tråd med en normal nominell oppgang for Eiendom Norge-prisene denne måneden.OBOS-statistikken er hentet ut fra et mindre antall boligsalg, og avviker normalt noe fra tallene som legges frem senere tirsdag. - Desember-tallene våre var litt svakere enn Eiendom Norges tall, og derfor tror jeg vi kommer litt høyere ut i januar - som en korreksjon av at vi lå lavere i desember, sa Siraj til Finansavisen lørdag.- Et rally skal mye til Nordea Markets påpeker i sin morgenrapport at det vanligvis kommer mange boliger ut for salg i januar.- Klarer markedet å ta unna januar-slippet, i tillegg til det høye nivået av usolgte boliger som allerede er i markedet? Gjennom 2018 holdt iallfall markedet seg overraskende godt oppe. Det var flere boliger til salgs på markedet enn under nedturen i 2017, men samtidig har det vært rekordmange transaksjoner, skriver analytiker Joachim Bernhardsen.- Etterspørselen har dermed holdt tritt med økende tilbud. I et slikt marked skal det imidlertid mye til før vi ser kraftig prisvekst, og vi har tro på et relativt flatt marked fremover. Det gjelder også dagens januar-tall. Norges Bank venter en sesongjustert økning på 0,1-0,2 prosent på månedsbasis. Får vi et lavere tall, er det verdt å huske den sterke økningen i desember på 0,7 prosent oppgang (sesongjustert), legger han til.


Les også