Sterke boligpriser

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 2,7 prosent i januar.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,5 prosent. 12-månedersveksten kom inn på 3,6 prosent, og steg dermed fra 2,8 prosent i desember.Norges Bank ventet ifølge Nordea Markets 0,1-0,2 prosent sesongjustert oppgang i januar.- Får vi et lavere tall, er det verdt å huske den sterke økningen i desember på 0,7 prosent oppgang (sesongjustert), skrev meglerhuset i dagens morgenrapport.Så sterke som de pleier- Dette er ganske nær normalen for januar. Men veksten i prisene er mer moderat enn hva vi har sett i mange januar-måneder de siste ti årene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i presentasjonen som overføres på Hegnar.no nå.Oppgangen i de nominelle boligprisene karakteriserer som normal for alle deler av landet.Samtidig fortsetter det høye volumet.- Dette er med god margin januar-måneden med det høyeste antallet solgte boliger registrert. 7-tallet har vi ikke sett før, sa Dreyer, og viste til et januar-salg på 7.254 boliger.Dette er 7,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.Oppgangen i antall salg er markant i så godt som alle regionene Eiendom Norge måler.Høy takt, lengre tid6.938 boliger ble lagt ut for salg i Norge i januar, 7,9 prosent flere enn i samme måned i 2018.- Veksten i nye bruktboliger på markedet forsetter også i januar, og spesielt i Oslo og Bergen er det lagt ut mange nye boliger for salg i markedet sammenlignet med i fjor, sier Dreyer i en pressemelding.Det tok i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i januar 2019, fem dager flere enn i januar 2018. Raskest gikk det i Oslo (37 dager) og tregest i Stavanger m/omegn (104 dager).- Salgstiden har i hele 2018 vært høyere enn tidligere år, og vi fortsetter i 2019 med en vesentlig høyere omsetningstid enn hva vi har vært vant med de senere årene. Når den høye salgstakten kombineres med høyere omsetningstid, så vitner det om et velfungerende og balansert boligmarked, sier Dreyer videre.Se også: Har aldri opplevd noe tilsvarende i boligmarkedet i januarDagens nyhetEiendom Norge-direktøren kunne på dagens presentasjon også presentere en nyhet - sesongjusterte priser på alle underområder i statistikken.Sterkest sesongjustert oppgang i januar hadde Bodø m/Fauske på 1,9 prosent, etterfulgt av Tromsø på 1,6 prosent. Svakest var Romerike og Follo med hhv. 0,4 og 0,3 prosent nedgang.Sterkest 12-månedersvekst har Oslo med 5,3 prosent, mens Trondheim er svakest med 0,3 prosent oppgang.- De store regionale forskjellene i prisutviklingen i januar skyldes langt på vei en korreksjon av en desember-måned med lavt salgsvolum. Når disse to månedene summeres, er det små regionale forskjeller rundt om i landet. Dette bildet forsterkes av de små forskjellene i 12-månedersveksten rundt om i landet, sier Dreyer i en pressemelding. Action i OsloI Oslo steg boligprisene 1,7 prosent nominelt i januar, og 0,3 prosent sesongjustert.- Vi snakker om tett på flate priser, så moderasjonen har kommet til Oslo også, sa Dreyer.Aktiviteten holdt seg høy, med 1.629 solgte boliger i januar, noe som ifølge Eiendom Norge-direktøren er «tett på rekord» og opp 5,3 prosent fra samme måned i fjor.- Mange visninger finner sted i Oslo, og de er veldig godt besøkte. Slik forventer vi at det vil fortsette også i ukene som kommer, sa Dreyer.- Markedet oppleves som ganske likt fra i fjor. Ifølge våre forventninger vil boligåret 2019 bli ganske likt 2018, og så langt ser det ut til å stemme ganske bra, fortsatte han.Bergen knaller tilBergen utmerket seg positivt med 5,3 prosent nominell oppgang i boligprisene. Sesongjustert var veksten 0,9 prosent.- Vi har tidligere omtalt Bergen som Norges mest humørsyke boligmarked, og dette slo til i januar. Januar-veksten kommer etter mange måneder med sterkt fall, sa Dreyer på dagens presentasjon.12-månedersveksten er her på 3,4 prosent.- 2019 tegner til å bli et år med moderat vekst. Aktiviteten er veldig høy, med over 18 prosent flere solgte boliger enn i januar i fjor. Samtidig er utbudet fremdeles høyt, selv om det ble tappet bra unna nå i januar. Alt i alt er markedet i god balanse, og jeg tror at de fleste som selger bolig i Bergen opplever at de får solgt til greie priser, fortalte Eiendom Norge-direktøren.Trønder-revansjTrondheim var den eneste byen med boligprisfall i 2018, men i januar gjorde prisene et byks på 3,9 prosent nominelt og 1,1 prosent sesongjustert.- Dermed er mye av 2018-fallet tatt igjen, og 12-månedersveksten er igjen positiv med 0,3 prosent. Markedet har fått en bra start etter en del tunge måneder salgsmessig. Mange visninger avholdes, riktignok ikke med så mange på hver, men 2,3 prosent flere solgte enn i januar i fjor tegner likevel bra, sa Dreyer.Tilbudssiden falt gjennom måneden, men er ifølge Eiendom Norge likevel historisk høyt.- Vi må tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende nivåer, påpekte direktøren.Stabile StavangerI Stavanger steg boligprisene 2,8 prosent nominelt og 0,3 prosent sesongjustert.12-månedersveksten kom inn på 2,1 prosent.- Stavanger har hatt en helt normal start på året. Aktiviteten har vært god, og 378 solgte boliger er åtte prosent flere enn i januar i fjor. Vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarende. Veksten i byen har vært høyere før, for eksempel før oljeprisfallet, men etter noen utfordrende år begynner boligmarkedet her nå å normalisere seg, sa Dreyer.- Tilbudssiden er veldig tett på fjorårets. Markedet oppleves veldig likt som i fjor - stabilt og velfungerende. Selgerne har høy tillit til at de får gode priser når de legger boligene ut, la han til.Normalen: Sterkt i januarDagens statistikk viser tradisjonen tro en sterkere januar-utvikling i boligprisene enn i en gjennomsnittsmåned.I januar i fjor steg boligprisene 2,0 prosent, mens de sesongjustert var ned 0,4 prosent.I januar 2017 steg boligprisene 2,8 prosent, mens de sesongjustert da var opp 0,6 prosent.I det rekordsterke boligåret 2016 steg boligprisene 3,1 prosent i januar, mens de sesongjustert var opp 0,7 prosent.I januar 2015 steg boligprisene 2,9 prosent, mens de sesongjustert da var opp 0,5 prosent.Året før der igjen var prisene opp 2,4 prosent fra desember, mens de sesongjustert var ned 0,1 prosent.Vi registrerer at den sesongjusterte prisveksten systematisk ligger under den faktiske prisveksten.Differansen mellom den faktiske og sesongjusterte prisveksten indikerer at boligprisene i januar utvikler seg svakere enn i gjennomsnittsmåneden. OBOS-byksStatistikken fra OBOS lagt frem sist fredag viste at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 61.615 kroner per kvadratmeter i januar, 3,3 prosent mer enn i desember.- Prisveksten for brukte boliger er overraskende sterk. Dette er et uttrykk for høy aktivitet og stabil etterspørsel, men kan også være en korreksjon etter en litt svakere utvikling i desember, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.På landsbasis steg OBOS-prisene 2,2 prosent, noe som ifølge Handelsbanken er i tråd med en normal nominell oppgang for Eiendom Norge-prisene denne måneden.OBOS-statistikken er hentet ut fra et mindre antall boligsalg, og avviker normalt noe fra tallene som legges frem senere tirsdag. - Desember-tallene våre var litt svakere enn Eiendom Norges tall, og derfor tror jeg vi kommer litt høyere ut i januar - som en korreksjon av at vi lå lavere i desember, sa Siraj til Finansavisen lørdag.