Meglersjefer: Disse leilighetene selger best akkurat nå

Et nytt boligprisrally trenger ikke å være langt unna.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig inviterte i går til konferansen «Boligmarkedet».Et naturlig tema var hvilke boliger som etterspørres nå.- Sørger for hele vekstenAdministrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom begynte med å trekke frem en undersøkelse kjeden har gjort, hvor kundemassen ble delt inn i fire: eldre/gamle, seniorer, unge og barnefamilier.Han fremhevet spesielt seniorene.- De vil ha noe mindre enn enebolig, det vil si en større leilighet med alt på ett plan. Kjøperne i denne gruppen tar ikke opp lån, og sørger for hele veksten i boligprisene. De er kresne, kjøpesterke - og faktisk ganske opptatt av hva andre synes. For eksempel kan de holde garasjeporten åpen for å vise frem Teslaen sin, sa meglersjefen.Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling pekte på at prisutviklingen for eneboliger, delte boliger og leiligheter har vært nokså lik siden 2015.- Det er ikke så mye at enkelte boligtyper etterspørres mer enn andre, det er mer den generelle etterspørselen, sa hun.Bruktbolig til halv prisHun kom også inn på rabatten på brukte eneboliger kontra nye. På landsbasis har denne vært på 30 prosent siden 2015.- Men de regionale forskjellene er kjempestore, og dette skyldes nok tomteprisene. I Oslo var rabatten ni prosent i 2018, mot 12 prosent året før. I Akershus ser vi omtrent det samme. Og så har jeg et tips til deg, Terje, om hvor du bør kjøpe enebolig, sa Ulvness.- I Telemark og Møre og Romsdal kan du få tak i brukte eneboliger til halve prisen av nye eneboliger, fortsatte hun, hvorpå en lattermild Buraas takket for tipset.Eie-sjefen kunne også fortelle at «freshe» leiligheter er langt mer populære enn oppussingsobjekter.- Empiri fra våre meglere viser at markedet er selektivt. Folk går i flokk, og går etter kvalitet og umiddelbarhet - det å kunne flytte rett inn, sa hun.- Kan få nytt prispressBuraas trakk så frem at antallet nyboligsalg i Oslo så langt i år har kommet opp i rundt 240, mot omtrent null på samme tid i fjor.- Fortsetter dette, kan jeg ikke forstå hvordan vi skal klare å skaffe nok boliger til Oslo-folk i 2020/21. Da kan vi få nytt prispress på boliger, sa han.Dette er et scenario Selvaag Bolig kjenner seg igjen i.- Alt annet like, vil vi få en lavere tilbudsside i 2021, sa administrerende direktør Olav H. Selvaag.