Vil frata Tollefsen leiegårder verd 250 millioner

- Vi smeller til. Dette er mer enn et signal, sier Raymond Johansen.

Ivar Tollefsen er leilighetskongen med rundt 40.000 leiligheter, hvorav 4.000 i Oslo. Han er i dag den største boligeieren i Norge etter Oslo kommune, og ifølge Kapitals 400 rikeste er han Norges 12. rikeste med en formue på 20 milliarder kroner.Men selskapet hans, Fredensborg AS, skal ha unnlatt å melde fra om kjøp av flere bygårder slik at Oslo kommune kunne benytte seg av forkjøpsretten. Kjøp for milliardbeløp skal ha gått under myndighetenes radar. Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune har gransket eiendomsmilliardæren kjøp av en rekke leiegårder i Oslo, og nå vil byrådsleder Raymond Johansen (Ap) be bystyret i Oslo kjøpe fem av disse gårdene, skriver DN. - Vi smeller til. Dette er mer enn et signal. For dette er bare starten, kommunen har et stort behov, sier Raymond Johansen til avisen.Det er snakkom to leiegårder i Observatoriegata ved Solli plass som ble kjøpt i 2016, og tre i Sven Bruns gate ved Holbergs plass. Ingen av disse ble meldt kommunalt forkjø slik Leiegårdsloven krever. Det opplyses om at det er hentet inn nye takster på leiegårdene som verdsetter de for til sammen 250 millioner kroner. Ifølge DN vil ikke byrådet legge så mye penger på bordet. - Vi tar utgangspunkt i at det vi skal betale er leiegårdenes verdi på omsetningstidspunktet, sier Johansen.Fredensborg er lite fornøyd med bryådslederen. - Både Boligbygg og Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) vet at de sannsynligvis ikke hadde kjøpt våre gårder om vi hadde husket å melde. At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel, eller straffe gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha, skriver konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også