Bygger hytter for 1,5 milliarder

Her er hytteboomen.

Trysil by night. Foto: Finansavisen.

De dukker opp hele tiden. Et hytteprosjekt der og et leilighetsprosjekt her. Det koker i den norske fjellheimen.- Rekordaktivitet, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret til Finansavisen.25 milliarderHan snakker om summen av bygging, renovering og omsetninger. I fjor ble det samlet investert mer enn 25 milliarder kroner i nybygg og renovering av eksisterende hytter.- Aldri før er det investert så mye i hytter og oppgradering, sier Øye videre.Tallene er klare. Trysil er herren over byggeboomen i fjellet. Finansavisen skrev en lørdag i mars om tre leilighetsbygg som reises nesten vegg i vegg. Et brødrepar og en ekte trysling står bak prosjektene og bidrar til byggeveksten i Trysil. Ringsaker (Sjusjøen) følger på med Øyer (Hafjell) hakk i hel. De er velkjente hyttekommuner og kan by på kilometervis med langrennsløyper og alpinanlegg. Men også de små skal bli større. En liten kommune, ikke spesielt kjent for sine hytter, topper listen over størst økning av igangsatt areal fra 2017 til i fjor.- Her får du mye mer for pengene, sier ekteparet Lise og Jan Skogheim til avisen. RisikoVi er på Furutangen i Åmot kommune. I øst er Trysil. I sør-vest er Ringsaker. De store er nærme, men Skogheim har også utviklet et område som har fristet hyttekjøpere. Alpinanlegg med to heiser. 100 kilometer oppkjørte langrennsløyper.- Vi har egen lysløype med snøproduksjon og en egen stadion med et skileik-område, forteller Lise.– Vi tar sikte på å være et helårssted for hele familien. Vi har kanskje et av landets bredeste aktivitetstilbud med lekeplass, ballbinge, minigolf, frisbeegolf og masse stier og skogsbilveier for turer og sykling. Vi har eget ørretvann i området, og 10 minutter til Osensjøen med en fantastisk sandstrand og muligheter for båtliv og vannsport.I påsken i fjor la de ut 73 byggeklare tomter for salg i Furutangen Syd Panaroma. En videreføring av et prosjekt som ble langt større enn de trodde selv.- Vi har tatt risiko. Det har kostet penger og tid av en annen verden, sier Skogheim til avisen.- Langt over våre ambisjonerDe prøvde seg frem. På eiendommen var det 14.500 dekar med skog. Noe av det kunne utvikles til et lite hyttefelt som kunne bli en kjærkommen inntekt. Første reguleringsplan ble levert kommunen i 2004 og ferdigbehandlet juni 2005. Plutselig sto ekteparet med 99 godkjente tomter.- Langt over våre ambisjoner, men konseptet vårt falt i smak. Deretter gikk det hele som den berømte snøballen, sier Lise til avisen.I 2009/2010 tegnet de opp en masterplan frem mot 2020. Visjonen lå der ute i det fjerne. Allerede i 2014 var det meste av planen realisert. Nye prosjekter kunne settes i gang.- Etterspørselen har vært god hele veien. Området har vokst mye raskere enn vi forventet.Av de 73 tomtene som ble lagt ut for salg i fjor, har mer enn én tredjedel fått nye eiere.- Salget har gått litt bedre enn vi håpet, sier Lise til avisen.Ruster oppTomteprisen lå i starten på rundt 250.000 kroner. Lite var utviklet. De som kjøpte fikk hører tanker og planer for hva som skulle skje. Tomtene som selges nå har en gjennomsnittlig pris på 650.000 kroner, ifølge Finansavisen.- Vi ruster opp fellesanlegg for vann og avløp, og vi har store kostnader sammenlignet med mange andre på fremføring av strøm og fiber. Vi bygger aldri ut et felt uten å forsterke det vi har definert som «ytre infrastruktur», sier Lise.- Hva er planene videre?- I kommuneplanen ligger det muligheter for mer utbygging, men vi legger det litt på vent, forteller Lise til avisen.I første omgang vil ekteparet gjøre som de store destinasjonene. Mindre enheter skal bygges i tilknytting til alpinanlegget.- Det blir noen mindre hytter og muligens leiligheter, for både salg og utleie. Det er viktig at Furutangen ikke oppleves å bli bygd ned, men at området får tid til å ta imot vekst.Ekteparets selskap Furutangen kan vise til et akkumulert resultat før skatt på over 40 millioner kroner siden oppstarten. De er også store eiere i Furutangen aktivitetssenter som drifter alpinanlegget og kafeen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker