Dette kan senke boligprisene med 14 prosent

Majorstuen, Oslo. Foto: Finansavisen.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi publisert tidligere denne uken viste at boligprisene steg 0,7 prosent på landsbasis i mars. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,3 prosent.Det betyr at boligprisene er 3,2 prosent høyere enn for ett år siden, og 12-månedersveksten er dermed opp fra tre prosent i februar.Indeksnivået er det høyeste Eiendom Norge har målt i det norske boligmarkedet. Rekorden er med liten margin, men rekord er rekord.Professor Erling Røed Hansen ved Handelshøyskolen BI frykter tøffere tider i boligmarkedet.Mannen, som også er faglig leder for nasjonalt senter for boligforskning i regi av storbyuniversitetet OsloMet, slår fast at en oppgang i boliglånsrentene på ett prosentpoeng kan sende boligprisene ned med 14 prosent. Ifølge Nettavisen kom det frem på et frokostmøte med Arbeiderpartiet og tankesmien Agenda.- Renten er uten tvil det viktigste. Vi har beregnet at ett prosentpoeng opp i boligrentene, tilsvarer et fall i boligprisene på 14 prosent. Renten er atomknappen i boligmarkedet. Hver gang renten bytter bane, bytter boligprisene bane. Er renten lav, blir boligprisene høy, sa Røed Larsen, ifølge Nettavisen.