Østerhus: - Dette er vanvittig risiko

Njål Østerhus og Cato Østerhus bygger boliger på spekulasjon. 

- Det er vanvittig risiko. Men vi har evnen til å gjøre det. Vi får ikke byggelån før andre. Vi finansierer dette av egen bok, sier Njål Østerhus til DN.Han eier ØsterHus-konsernet 50/50 sammen med broren Cato. ØsterHus Gruppen er den desidert største boligbyggeren i Rogaland. De seneste ti årene har konsernet hatt en omsetning på 10 milliarder kroner og tjent 1,3 milliarder. Det foreløpige toppåret var 2014 da omsetningen ble 1,5 milliarder kroner.I 2018 fikk selskapet en omsetning på 949,9 millioner kroner, mot 775,6 millioner kroner i 2017. Det løftet resultatet før skatt fra 74,3 til 91,6 millioner kroner. Østerhus har over 200 boenheter under bygging uten at en eneste av dem er solgt.- Vi sitter med begge hendene på rattet og presser på det vi greier. Vi jobber knallhardt med hvert salg, og har nå bare tre ferdigbygde boliger som ikke er solgt, sa Østerhus i et intervju med Finansavisen før nyttår.Strategien er fortsatt å bygge på spekulasjon.- Vi setter ikke krav om forhåndssalg, vi bygger uansett. Vi begynner tidligst med salg når tomtene er utgravd. I gjennomsnitt har vi 50 prosent ferdigstillelse når boligene blir solgt, forklarer han.