Eiendomsmegler: - Har tatt et relativt kraftig prishopp oppover

- Det har vært veldig, veldig bra salg i år, forteller eiendomsmegler Tore Solberg om sjøhyttemarkedet i Vestfold.

Næringseiendom

(Finansavisen): - Det har vært veldig, veldig bra salg i år. Det skyldes mange ting, blant annet den fantastiske sommeren i fjor, hvor markedet fikk oppleve sommeridyllen i den norske skjærgården på sitt beste. Så etterspørselen har vært enorm i år, sier Tore Solberg, eiendomsmegler i EiendomsMegler 1 Vestfold, til Finansavisen.Solberg er blant eiendomsmeglerne i Norge som har flest sjøhyttesalg i år, da han dekker landets største sjøhyttekommuner, som strekker seg langs hele søndre Vestfold med Sandefjord, Færder og Larvik.- Jeg har solgt 19 eiendommer ved sjøen her i år, det vil si to hus ved sjøen som kan brukes som hytter, og 17 sjøhytter. Det er ikke boplikt i Sandefjord, og det gjør at alle sjøeiendommer er svært attraktive for ferierende fra Oslo-området.Hett hyttemarkedBlant de 19 sjøeiendommene, har Solberg solgt i alle prisklasser, fra hytter priset til 2,75 millioner kroner, til godt over 30 millioner.- I markedet for hytter fra 10 millioner og oppover, har vi solgt 10 eiendommer. Så over halvparten av sjøhyttene jeg har solgt i år har vært i prisklassen over 10 millioner.Snittprisen for hytter i Vestfold ligger rundt 5 millioner, ifølge Solberg.- Jeg vil si prisstigningen er god i området. Snittprisen for en hytte har gått opp med 750.000 kroner, bare siden i fjor.Prisøkningen er likevel avhengig av at det er nok strandeiendommer for salg.- Får jeg 10 strandeiendommer for salg ett år, går snittprisen veldig i været. Mens andre år er det mer blanding med skog-hytter, og da går snittprisen ned.Prisvekst på 10 prosent- Min oppfatning er at sjøhytter har tatt et relativt kraftig prishopp. Det skyldes sommeren i fjor, begrenset tilbud og stor etterspørsel.- Prisene har steget ti prosent i Vestfold. Med alle mulige forbehold, men over halvparten av mine salg er strandeiendommer til over 10 millioner kroner, som støtter en slik prisvekst i år.- Etter fjorårets fantastiske sommer, er det nok mange som har besluttet i familierådet i vinter at i år skal vi kjøpe hytte.Til tross for høy etterspørsel og begrenset tilbud, har også noen hytter gått under prisantydning.- Noen går under og noen på prisantydning. I år utmerker likevel salget seg med at de fleste går over prisantydning.Det er særlig en del hytter i prisklassen 6–7 millioner kroner som har gått rundt 1,5 millioner over prisantydning.Godt over 30 millioner- Jeg solgte en strandeiendom til godt over 30 millioner kroner, i Sjøbakkveien på Vesterøya. Den gikk på kun 14 dager.- Hytta var annonsert i markedet, så informasjonen om den er ute. Jeg har ikke anledning til å kommentere noe mer om eiendommen, jeg kan kun bekrefte at jeg har solgt den.Nå har Solberg denne uken lagt ut to nye eiendommer i prisklassen 13-15 millioner kroner.- Vi la ut en hytte til 15 millioner på Vesterøya for tre timer siden, og har allerede fått interessenter. Det gjelder både den, og en annen hytte til 13 millioner, som vi la ut for to timer siden.- Det har begynt å tikke inn med respons allerede. Jeg opplever at kjøpere i vårt marked er her med en gang, sier Solberg.- Det er også bra med folk som kommer på visninger. Det har ikke vært bonanza med jækla mange, men det dukket opp fra 3–4 til 15 interessenter. Grunnen er at folk orienterer seg veldig godt om dagen så de kommer kun på objekter de virkelig er interessert i, og da er de til gjengjeld allerede kjøpeklare. Med dronefoto og film, så er folk veldig godt orientert før de ofte tar turen fra Oslo-området.Få hytter til salgs- Etterspørselen har vært enorm i år, mens tilbudet dessverre har vært noe begrenset.Solberg mener det skyldes at familier er nært knyttet til feriestedene sine, og trenger en rekke familieråd før de er klare for å selge.- Det å selge en sjøhytte i Vestfold er en langvarig familieprosess og hytta har kanskje vært i familien så lenge som 50 år. Et salg må tas opp i diverse familieråd før man går til det skrittet å selge hytta. Når de har grublet på det i 4– 5 år, og ser at markedet er veldig bra, så kan de bli klare.Det er sjelden et økonomisk motiv for et salg, mener Solberg.- De fleste skylder som regel ingenting på hytta, så når mor og far vil selge, så skal det være greit for barna og barnebarn. Det knytter seg så mye sterke følelser til en hytte, så hele familien er med på prosessen, og da tar det tid.- Min erfaringer er at det alltid er noen som blir lei seg. Et plaster på såret blir da å selge i et godt marked.Fjortis-jokerenSolberg mener flere områder i Vestfold har samme tiltrekning på fjortiser (14-åringer, journ. anm) som populære alpintdestinasjoner på fjellet.- Man kjøper der man kjenner noen, og der man kan få med seg fjortis på hytta.Han mener særlig Hvasser, Helgeroa og Nevlunghavn er populære områder for familier med ungdommer.- Her får du med deg fjortiser, fordi her foregår det mye om sommeren. I Vestfold har du lett tilgang på alt som skjer og kan møte venner. Da blir ferien lettere for både voksne, ungdommer og barn.Nysgjerrige naboer- Noen selgere mener det er for mange nysgjerrige naboer på visninger, men vår erfaring er at den nysgjerrige naboen kanskje er den viktige brikken vi har for at prisen skal bli så høy som mulig.Det Solberg tenker på, er at i Vestfold opplever han at nysgjerrige naboer fort kan ende opp med å kjøpe hytta.- I mange hytteområder er det flere som har veldig god råd. Det er vanskelig å få bygget på hytter, og den nysgjerrige naboen kan være ute etter å kjøpe seg en ekstra hytte for å få flere soverom. Det kan være at de har flere barn, og vil ha en hytte til hvert av barna.

vestfold
tore solberg
Nyheter
Næringseiendom
Fritidsbolig