Grafene som lover godt for boligprisene

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene steg 0,7 prosent på landsbasis i mai.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,5 prosent.Les også: Øyner 85 millioner for Snarøya-villaRekordhøy aktivitetBoligprisene er nå 1,8 prosent høyere enn for ett år siden, og 12-månedersveksten er dermed ned fra 2,2 prosent i april.Samtidig var aktiviteten rekordhøy for både antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg i mai og hittil i år.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til oppmerksomheten som har blitt viet det stigende antall ferdigstillelser.- Dette kan stimulere antall bruktboliger for salg i neste omgang. Det er sant at antall enheter lagt ut for salg har nådd høye nivåer. Men et viktig poeng for oss er at noen av faktorene som nå stimulerer strømmen av enheter for salg, er de samme faktorene som driver etterspørselssiden, skriver han i en oppdatering.Les også: - Budrundene tar ikke av som i rekordåret- Må se en brå endringMed en etterspørsel som holder seg godt, trengs ifølge seniorøkonomen bare mindre prisendringer for å klarere markedet.
- En enkelt tilbuds- og balanseindikator fortsetter å signalisere stort sett stabile til moderat stigende priser fremover (på landsbasis, så vel som i Oslo). For å oppsummere, er det vårt inntrykk at vi må se en plutselig endring i etterspørselen for at prissignalene endrer seg, fortsetter Gonsholt Hov.Det er noe Handelsbanken ikke ser for seg.- Det er sant at Norges Banks intensjon er å heve styringsrenten i juni. Men gitt det solide økonomiske bakteppet, med lav arbeidsledighet og stigende lønninger, er vårt basisscenario fortsatt en solid etterspørsel så således en ytterligere stabilisering av boligprisene, avslutter Handelsbanken-økonomen.Les også: - Oppsiktsvekkende med så stabile boligpriser