Lageret av usolgte boliger vokser

Samtidig stuper igangsettingen.

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).Denne viser at det i de siste to månedene (april-juni) har blitt solgt 2.659 nye boliger i Norge. Det er 13 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men ti prosent færre enn i samme periode i fjor.Østlandet drar oppSalget siden april utgjør 15 prosent av boligene som har vært til salgs, ett prosentpoeng mer enn forrige tomånedersperiode, men ett prosentpoeng mindre enn på samme tid i fjor. Særlig salget på Østlandet trekker opp. Salget i regionen utgjorde 18 prosent av boligene som var til salgs.1.544 nye boliger ble solgt på Østlandet i perioden, 25 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men 15 prosent færre enn i samme periode i fjor.På Vestlandet ble 417 nye boliger solgt i perioden, 17 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode og marginalt prosent færre enn i samme periode i fjor.Ellers i landet hadde Nord-Norge en salgstakt på 16 prosent, Sørlandet 13 prosent og Midt-Norge 12 prosent. Vestlandet lå lavest med en salgstakt på 11 prosent.Salgstakten tilsvarer nyboligsalget siste to måneder i prosent av antall til salgs (som er antallet usolgte for to måneder siden + antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da).Varelageret vokserRapporten teller 14.849 usolgte boliger, mot 13.996 i april.Forskjellen fremkommer ved at 3.745 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 2.659 har blitt solgt.Beholdningen påvirkes også av at enkelte prosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen.Igangsetting stuperHittil i år er byggearbeidene igangsatt for 4.432 boliger i Norge, hele 43 prosent færre enn på samme tidspunkt i fjor. Kartleggingen av antatt ferdigstillelse i boligprosjektene viser at 17.251 boliger ventes fullført i 2019.I gjennomsnitt koster boligene i Norge 56.400 kroner per kvadratmeter, syv prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.900 kroner, mens Sørlandet ligger lavest med sine 43.000 kroner.


Les også