- Har aldri vært så hett som akkurat nå

Et segment skiller seg ut i det nordiske eiendomsmarkedet. - Logistikk har aldri vært så hett som akkurat nå, sier Bård Bjølgerud, adm.dir. og partner i Pangea Property Partners.

Næringseiendom

Transaksjonsvolumet i det nordiske eiendomsmarkedet endte på 19,6 milliarder euro i første halvår, tilsvarende 190 milliarder norske kroner, viser ferske tall fra eiendomsrådgivningsselskapet Pangea Property Partners.Det er 11 prosent lavere enn første halvår i fjor. I Norge falt volumet med 17 prosent til 39 milliarder kroner, mens Danmark opplevde et fall på hele 37 prosent. Sverige var det eneste av de nordiske landene som opplevde vekst.- Det kommersielle eiendomsmarkedet fortsetter å være veldig sterkt og tiltrekke seg kapital. Dette gjelder spesielt for det svenske markedet, hvor vi allerede har sett hele 21 milliardtransaksjoner i 2019, noe som er uvanlig mange, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner hos Pangea Property Partners i en pressmelding. - Generelt ligger 2019 an til å bli enda et svært aktivt år for Norden, og vi forventer at det totale transaksjonsvolumet for året vil passere 40 milliarder euro for femte år på rad, sier han. Brenhett i logistikkInternasjonale investorer nettokjøpte nordisk eiendom for 2,7 milliarder euro i årets første 6 måneder, og sto dermed for 32 prosent av volumet. Selv om kontor utgjorde den største delen av volumet med 29 prosent, foran bolig og handel med henholdsvis 21 og 17 prosent, er det likevel et annet segment som skiller seg ut.- Logistikk har aldri vært så hett som akkurat nå, både når det gjelder prisbilde og transaksjonsvolum, sier Bård Bjølgerud, adm.dir. og partner i Pangea Property Partners. - Sektoren drives primært av store internasjonale kjøpere som ønsker å gjøre store porteføljeoppkjøp, forklarer han.Andelen transaksjoner med logistikkeiendommer økte med 11 prosent fra første halvår i fjor til totalt 17 prosent.Nest beste everFor Pangea Property Partners var årets første halvår det nest beste noensinne.Totalt gjennomførte selskapet 21 eiendomstransaksjoner og andre rådgivningsoppdrag i Norden med en underliggende eiendomsverdi på rundt 15 milliarder kroner.I Oslo var Pangea blant annet rådgiver for Bane NOR Eiendom og Eiendomspar ved etableringen av et nytt parkeringsselskap på en milliard kroner, samt ved salget av to kontor- og handelseiendommer for henholdsvis Genesta og Tristan Capital Partners.- Vi har også pågående oppdrag til en verdi på rundt 7 til 9 milliarder kroner som kan komme i mål i nær fremtid, hvorav flere interessante kjøps- og salgsmandater i Stockholm, sier Bjølgerud.De største eiendomstransaksjonene i Norden i første halvår:

  1. Elo og Varmas sammenslåing av kjøpesentrene Jumbo og Flamingo i Finland (0,6 milliarder euro)
  2. Lilium og Castellums byttehandle med totalt 26 eiendommer i Linköping og Sundsvall (5,2 milliarder svenske kroner)
  3. DNB Livs kjøp av DNB Banks hovedkontor i Oslo from Samhällsbyggnadsbolaget (4,5 milliarder norske kroner)
  4. Blackstones kjøp av 30 lager- og logistikkfasiliteter i Sverige fra Corem (4,2 milliarder svenske kroner)
  5. Allianz og CBRE GIPs kjøp av åtte logistikkeiendommer i Sverige og Danmark fra et fond forvaltet av Ness, Risan & Partners (4,0 milliarder svenske kroner)

pangea property partners
eiendom
bård bjølgerud
norden
næringseiendom
transaksjoner
Nyheter
Næringseiendom