Lageret av usolgte boliger krymper

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).Denne viser at det i de siste to månedene (juni-august) har blitt solgt 1.949 nye boliger i Norge. Det er 29 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 13 prosent færre enn i samme periode i fjor.Siden forrige rapport har det vært salgsstart for 1.853 nye boliger, med en salgstakt på 23 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 22 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.Færre til salgsIfølge rapporten er det nå 14.449 usolgte boliger, sammenlignet med 14.797 boliger i juni.«Nedgangen skyldes at 1.853 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1.949 har blitt solgt. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen», skriver Samfunnsøkonomisk Analyse.Boligbyggingen raserHittil i år er det ifølge rapporten igangsatt byggearbeid for 5.795 boliger i Norge. Det er hele 42 prosent færre enn på samme tidspunkt i fjor.Samtidig viser kartleggingen av antatt ferdigstillelse i boligprosjektene at det i 2019 ventes fullføring av 17.244 boliger.I snitt koster boligene 56.500 kr per kvadratmeter, opp 6 prosent det siste året. Prisen er høyest på Østlandet med 64.600 kroner per kvadratmeter, mens Sørlandet ligger lavest med 44.100 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også