Megler varsler knallsesong for fjellhytter

Skredvarsel fra hyttemegler.

Næringseiendom

Høsten ser ut til å ha kommet rekordtidlig for fjellhyttemeglerne i år.– Normalt begynner markedet å bevege seg rundt midten av september, men i år kom trykket allerede i starten av august. Vi har aldri opplevd maken, sier partner og daglig leder Bendik Blumenthal hos Nordvik Ullevål til Hegnar.no.Kontoret som fokuserer på Norefjell/Flå/Nesfjellet har allerede gjort en rekke salg.– På Norefjell har vi solgt to hytter for mellom tre og fire millioner, og i tillegg en enkel hytte under millionen, sier Blumenthal.– Lettsolgt fjellEtter det megleren karakteriserer som en «baluba-sesong» i 2017/18, roet markedet for fjellhytter seg ned sist sesong.– Mange har posisjonert seg, og interessen har modnet over sommeren. Vi tror definitivt på en knallsesong på fjellet, sier han.Hva er det folk vil ha?– Leiligheter på fjellet er vanvittig omsettelig. De krever ikke like mye vedlikehold som hytter, og prisene er mer innen rekkevidde. For en fin leilighet av nyere stand på 50-60 kvadratmeter på Norefjell vil jeg anslå at du må ut med rundt 1,7 millioner kroner. Dette er god pris for en fritidsbolig som du kan bruke hele året, forteller Blumenthal.– Mindre hytter opptil 100 kvadratmeter er også salgbart mer eller mindre 360 dager i året. Priser du riktig på fjellet, trenger det ikke å gå mer enn et par uker før salg. For 6-7 år siden kunne hytter ligge ut i måneder, ja, til og med år før. Slik er det ikke lenger. Fjellet har blitt mye enklere å selge inn, legger han til.Artikkelen fortsetter under bildet.Denne hytta på Bøseter på Norefjell er priset til 3,1 millioner kroner. Foto: Nordvik.Mye byggingHvorfor?– Jeg vil påstå at fjellhytter nærmer seg hytter ved sjøen i attraktivitet. Folk har fått opp øynene for hvilket naturrikt land vi lever i, og at fjellet byr på mye mer enn ski om vinteren. På Norefjell kan du boltre deg på fotturer i fjellet eller ta med kanoen på Krøderen, sier megleren.Han trekker også frem at tilgjengeligheten er mye lettere enn før.– Det er jo ikke slik lenger at du bruker 4-5 timer opp på fjellet, og så kanskje en halvtime på ski for å komme til hytta. Og standarden har blitt som standarden hjemme, fortsetter Blumenthal.Utbyggerne ser også ut til å ha merket seg en oppadgående interesse for fjellhytter.– Det bygges som aldri før, for eksempel på Nesfjellet. På Hemsedal registrerer vi et titalls prosjekter. Generelt er antallet utviklere av eiendom på fjellet mye høyere nå enn for fem år siden. Kjøpsinteressen henger nok helt enkelt sammen med økonomi, det vil si god lønnsvekst og lave renter, sier megleren.SkredvarselGenerelt oppfordrer han potensielle hyttekjøpere til å sørge for at objektene har bilvei helt frem, samt oppkobling til vann og kloakk.Er det enkle hyttelivet helt ut?– Nei. Vi har solgt hytter helt nede i 5-600.000 kroner, uten vann og strøm. I utgangspunktet er ikke disse fryktelig mye vanskeligere å selge enn hytter til 4-5 millioner kroner. For 6-800.000 kroner kan du få en enkel hytte nær langrennsløypa, men ikke alpinbakken. Jeg vil si kjøpere i denne prisklassen får like mye valuta for pengene som dem som kjøper til flere millioner. Alt handler om hva du forventer, svarer Blumenthal.Han varsler et skred av fjellhytter fremover.– På Norefjell/Flå/Nesbyen skal vi ut med 35-40 eiendommer de neste ukene. Det er ingen overdrivelse, sier Nordvik-megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.Denne leiligheten på Norefri ved foten av Norefjell er priset til 1,85 millioner kroner. Foto: Nordvik.Stort spennBlant det som allerede ligger ute, spenner objektene på Norefjell fra en velholdt, 55 kvadratmeters andelsleilighet med to soverom på Norefri til 1,85 millioner kroner til en penthouse-leilighet med fem soverom og fire bad på Norefjelltunet til 12,5 millioner kroner.– Leiligheter av den typen på Norefri selger vi mye av, skyter Blumenthal inn.Han trekker også frem en 147 kvadratmeters generasjonshytte på Brennkollen, bygget i 2018. – Hytta har i tillegg til hoveddelen en egen del med kjøkken/bad, og som kan egne seg for ungdommer. Her får du fantastisk utsikt for en fin pris, og vi har fått masse respons, sier megleren.Den «fine» prisantydningen lyder på 5,25 millioner kroner.Artikkelen fortsetter under bildet.Denne generasjonshytta på Norefjell er priset til 5,25 millioner kroner. Foto: Nordvik.Tun for 9,25 mill.Nordvik Ullevål har også til salgs en romslig hytte av enkel standard på Bøseter, priset til 3,1 millioner kroner.– Norefjell Ski & Spa-hotellet er bare to minutters gange unna, men beliggenheten på en høyde over hotellet er likevel landlig og i trolske omgivelser, forteller Blumenthal.På Nesfjellet i Nesbyen skal en av Blumenthals meglere Marte H. Ullnæss snart ut med et storslått hyttetun som ligger helt usjenert til med rikelig av friarealer rundt en allerede stor eiendom på over 3,8 mål.Tunet som ligger i Tverrlia, like ved Nesbyen Alpinsenter, er priset til 9,25 millioner kroner.- Herfra har du nærhet til alle aktiviteter Nesfjellet har å by på, samtidig som du ligger med kortest mulig avstand til fri natur, sier Ullnæss.Artikkelen fortsetter under bildet.– Leier ut privatDe suste årene har stadig flere kjøpt fritidseiendom for å leie ut privat, via Finn.no eller Airbnb. Dette gjelder særlig leiligheter, som mange finansierer nettopp slik.– Den store trenden er nok at der Skistar og andre aktører tidligere rådet over en stor del av utleiemarkedet, er det nå stadig flere privatpersoner som investerer i en leilighet på fjellet, og som leies ut privat. Mange tenker det er fornuftig å disponere leiligheten selv halvparten av året, og dekke lånekostnadene sine gjennom utleie resten av tiden, sier megleren.Han anslår at bortimot 50 prosent av hytteleilighetene i dag leies ut.– Andre alternativer, som time-sharing av hytte, har vært mer vanlig i utlandet. Men dette begynner også å ta seg opp i Norge. Videre samarbeider vi med byggentreprenører og tomteeiere for dem som ønsker å bygge hytte fra bunnen av, i stedet for å kjøpe ferdig. Fordelen er at du kan velge ut en helt unik tomt, og få akkurat den hytta du ønsker deg, avslutter Blumenthal overfor Hegnar.no.

hytte
norefjell
nesbyen
nordvik
hemsedal
bendik blumenthal
Nyheter
Næringseiendom