Venezuelas president Hugo Chávez ga tidligere i år de utenlandske oljeselskapene frist til 1. mai med å overlate kontrollen over fire oljefelter i Orinoco til venezuelanske myndigheter.Statoil har investert milliarder av kroner og har en eierandel på 15 prosent i Sincor-prosjektet som hører til Orinoco-feltene. Franske Total eier 47 prosent og statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) 38 prosent av det samme prosjektet.Chevron, Exxon Mobil, Conoco Philips og BP er engasjert i andre prosjekter på de fire feltene.
Minoritetseiere
Chávez har understreket at oljeselskapene er velkomne til å fortsette som minoritetseiere, noe flere av dem nå har takket ja til.Torsdag opplyste de amerikanske oljeselskapene ConocoPhillips og Chevron at de gikk med på kravet fra Chávez, og opplyste at det ville overlate kontrollen over to av de fire feltene til PDVSA innen 1. mai.Statoil fulgte raskt etter og kunngjorde at de og franske Total vil gjøre det samme med Sincor-prosjektet.De fire Orinoco-feltene ventes å gi rundt 600.000 fat olje om dagen når de er ferdig utbygd, og er trolig verdt nærmere 200 milliarder kroner.Statoil-ledelsen har ennå ikke kommentert beslutningen om å overlate kontrollen til den venezuelanske stat. (©NTB)