Professor avblåser oljekrise

- Det er nok olje i verden, mener BI-professor Øystein Noreng.

Tidligere i uken gikk det internasjonale energibyrået IEA ut med spådommer om at oljeproduksjonen ikke vil holde tritt med veksten i forbruket. Om mindre enn fem år vil prisene stige til nye rekordnivåer, tror IEA. Tidligere i uken gikk det internasjonale energibyrået IEA ut med spådommer om at oljeproduksjonen ikke vil holde tritt med veksten i forbruket. Om mindre enn fem år vil prisene stige til nye rekordnivåer, tror IEA. Samtidig har tilhengerne av peak oil-teorien fått vann på mølla.- Den globale produksjon av råolje peaket i mai 2005 og i dag ligger vi mer enn én million fat om dagen lavere. Vi bruker samtidig tre ganger mer olje enn vi finner, sa Aage Figenschou, styremedlem i Simmons & Co. International i Houston, til DN Energi i går.Men BI-professor Øystein Noreng mener det er nok olje i verden.- Jeg har store problemer med Aage Figenschou og hans meningsfeller. Det blir for lettvint. Først og fremst fordi de ikke tenker på økonomien i oljeforbruket, sier oljeprofessoren til DN Energi i dag.- Vi bruker ikke råolje. Vi bruker produkter av råoljen, og det finnes substitutter. Dersom dagens oljepris holder seg eller stiger, vil det komme mange substitutter på markedet, sier Noreng.