Spår nye rekordpriser på olje - og frykter stor oljekrise

Det internasjonale energibyrået IEA er ute med ny rapport. Spådommene er alt annet enn lysting lesning.

Oljeproduksjonen holder ikke tritt med veksten i forbruket. Om mindre enn fem år vil prisene stige til nye rekordnivåer, og Vestens avhengighet av oljekartellet OPEC vil øke.Spådommene kommer i en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået IEA (International Energy Agency), som er de industrialiserte landenes overvåkingsorgan for den internasjonale forsyningssituasjonen for olje og gass.IEA spår i rapporten at oljetilførselen vil være «ekstremt stram» om fem år, og at gassmarkedet kan være enda strammere ved slutten av dette tiåret, skriver London-avisen Financial Times.Synkende leveranserForsyningene synker raskere enn forventet i gamle produksjonsområder som Nordsjøen og Mexico, mens nye produksjonsområder som i Russlands Fjerne Østen vil bli betydelig forsinket.I mellomtiden øker etterspørselen kraftig på grunn av sterk økonomisk vekst, spesielt i vekstland som Kina og India.Problemet forverres ifølge IEA av at forsyningene fra land utenfor OPEC bare vil øke med knappe 1 prosent i året, eller mindre enn halvparten av den forventede økningen i etterspørselen. Dette kan tvinge OPEC til en kraftig økning i produksjonen de kommende fem år.- Hvis etterspørselen øker mer enn to prosent i året, vil vi få en stor oljekrise, sier analytikeren Theirry Lefrancois, analytiker i den franske investeringsbanken Natixis i Paris til nyhetsbyrået AP.Høye priserIEAs Medium Term Oil Market Report kommer på et tidspunkt der oljeprisene nærmer seg fjorårets rekorder. Nordsjøolje steg mandag med 72 cent per fat og ble solgt for 76,34 dollar fatet. Tirsdag var det tendens til litt synkende priser i USA, men amerikansk olje ble solgt for 71,70 dollar midt på dagen europeisk tid.IEA-rapporten anslår at den årlige veksten i oljeforbruk de neste fem årene vil være på 2,2 prosent. Det er en oppgang fra tidligere anslag på 2,0 prosent. Totalt ventes etterspørselen å bli 95,8 milioner fat om dagen i 2012.Produksjonen i land utenfor OPEC ventes å stagnere i løpet av kort tid og vil øke avhengigheten av OPECs produksjon. (©NTB)