Vattenfall snuser på norsk vannkraft

Siden hjemfallsretten er erklært i strid med EØS-avtalen, frister norske vannkraftverk den svenske kraftgiganten Vattenfall.

- Vi er interessert i å få tilgang til produksjon også i Norge, og det er klart at vi knytter store forventninger til å kunne etablere oss der, sier Hans von Uthmann, sjef for Vattenfall Norden til NRK. - Vi er interessert i å få tilgang til produksjon også i Norge, og det er klart at vi knytter store forventninger til å kunne etablere oss der, sier Hans von Uthmann, sjef for Vattenfall Norden til NRK. Etter at EFTA-domstolen fastslo at hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen, er ikke lenger offentlige selskap sikret evig eierskap over fossefall. Til nå har private og utenlandske selskap kun 60 års eierskap til fossefallene, før de ble tilbakeført til staten. Denne ordningen vil EFTA-domstolen ha slutt på.Vattenfall er Europas tredje største strømprodusent, og flagger sin interesse for norsk vannkraft kun et par uker etter EFTA-dommen.Børge Rønningen i Landssammenslutningen for de 168 vannkraftkommunene er overrasket over at den svenske interessen kom så raskt etter dommen, og frykter dette vil føre til et stort press på kommunene om å selge kraftverkene sine. (©NTB)