Olje for utvikling i 25 land

Siden starten for to år siden har bistandsprosjektet Olje for utvikling etablert seg i 25 land.

Energi

Norge fungerer nå som rådgiver for blant andre Bolivia, Øst-Timor, Bangladesh, Nigeria og Angola. Ti av landene regnes som hovedland.- Norge har en erfaring å dele med andre. Vi har ingen modell som vi trer ned over hodene på dem, sier prosjektdirektør Petter Nore i NORAD.Prosjektet ble i startfasen kritisert for å ha politiske undertoner. Enkelte mente at Norge forsøkte å få andre land til å overta modellen med statlig eierskap, og at prosjektet ville skape fordeler for norske oljeselskaper som ønsket å investere i andre land.Men siden har kritikken så å si forstummet.Nore reiser denne uken til Ghana sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), for å delta på en fem dager lang konferanse som skal stake ut kursen for landets oljepolitikk.- Det er Ghana som har tatt initiativ til å få hjelp fra Norge. De er interessert i hvordan Norge har bygget opp petroleumsrettet industri, som for eksempel Aker Kværner - i hvordan oljen kan komme landet til gode. De også veldig opptatt av miljø og oljefondet, sier Nore til NTB.Oljefunnet utenfor Ghana ble gjort utenfor landets kyst i sommer. Det skal være snakk om et stort funn på dypt hav. (©NTB)

Nyheter
Politikk