Analytiker frykter oljerekyl

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor er ikke sikker på at Saudi-Arabias mulige produksjonsøkning vil gi lavere oljepriser.

Foto: Scanpix
Energi

-Det gjenstår å se om oljen blir tilstrekkelig rabattert til at raffinørene vil ha den. Dette kan være som å pisse i buksa når det er kaldt, sier Kjus til Dagens Næringsliv.I morgen skal oljekonsumenter og produsenter møtes i Jeddah, for å diskutere utviklingen av oljeprisen.Det er på forhånd ventet at Saudi-Arabia vil kunne annonsere at de øker oljeproduksjonene til 9,7 millioner fat om dagen.- Dersom Saudi-Arabia ikke rabatterer tilstrekkelig, vil de ikke få den ut i markedet, sier Kjus, som også viser til at denne oljen er tyngre og surere enn det raffinørene etterspør.- Jeg tror det kan komme andre nyheter på møtet også. Det mest negative for oljeprisen er at det kan komme nyheter om at man ønsker å regulere markedet ved å gjøre mulighetene mindre for finansielle spillere å agere i markedet, sier han.I Nigeria kan det skje mer- Shells Bonga-felt ble sabotert via et angrep på en flytende produksjonsenhet offshore igår kveld, noe som gjør at 220.000 fat er ute av markedet. I februar ifjor ble Shells EA-felt utsatt for det samme og er fremdeles ute av produksjon. Nå er totalt cirka 800.000 fat per dag fra Nigeria ute av markedet, sier Kjus.

Nyheter
Næringsliv