Varslere i oljebransjen risikerer anseelse og karriere

Å stå fram og si ifra om ureglementære forhold på egen arbeidsplass er spesielt vanskelig i oljebransjen. - Å varsle er i svært mange tilfeller det samme som å sette kroken på døra for egen karriere, sier Ketil Karlsen i IE.

Foto: PA Resources
Energi

Som fagsjef i HMS offshore i Industri Energi (IE) har Karlsen ofte saker som aldri ender der de burde: I rettssystemet.- Våre medlemmer opplever det som et kjempeproblem at de ikke tør å gå videre med saker fordi rettighetene deres ikke vil bli ivaretatt. De stilles i realiteten overfor valget mellom å gjøre det etisk riktige eller å ha en fortsatt karriere. Mange velger det siste, ikke av feighet, men fordi det dessverre er rasjonelt, sier Karlsen til NTB.Den som ønsker å varsle om regelbrudd eller lovstridige forhold må ofte stå alene, slitt mellom taushetsløfte og lojalitet og erkjennelsen av at uregelmessigheter bør bringes opp til overflaten. Ofte møter varsleren ingen forståelse fra miljøet rundt:- Mekanismene er utfrysing og trakassering, du er ikke-eksisterende. Til slutt står du presset i et hjørne og lurer på om det er deg selv det er noe galt med, sier Kari Breirem, som snakker om temaet på Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger torsdag.Breirem opplevde selv å måtte forlate toppstillingen i advokatfirmaet BA-HR da hun varslet om ureglementære forhold internt. Hun mener fortsatt det er iskaldt å være varsler i Norge, noe Karlsen i IE bekrefter er gjeldende for oljebransjen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv