Advarer Lula mot norsk modell

Brasils president Luís Inácio da Silva ser gjerne til Norge når landets olje- og gasslovgivningen skal skrives om. Og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han deler gjerne av Norges erfaringer.

Publisert 15. sep. 2008 kl. 18.01
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 11.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 169 ord
Foto: Javier Gil - Creative Commons

Ni enorme oljefunn ble nylig konstatert langs Brasils kyst. På et frokostmøte i Rio de Janeiro mandag diskuterte Stoltenberg (Ap) de nyoppdagede oljeressursene med Brasils energiminister Edison Lobão. StatoilHydro-sjef Helge Lund og sjefen for det brasilianske oljeselskapet Petrobras, Sérgio Gabrielli, var også til stede på møtet.Jens Stoltenberg innledet sitt fire dager lange Brasil-besøk søndag. Statsministeren åpnet mandag ettermiddag den norske paviljongen på messen Rio Oil and Gas. Hele 53 norske selskaper deltar på messen. Tirsdag møter han Lula i hovedstaden Brasilia.Likhetstrekk- Norge og Brasil har gjort mange lignende erfaringer, og det er mange likhetstrekk mellom StatoilHydro og Petrobras. Norge har funnet balansen mellom statlig styring, nasjonalt eierskap og private investeringer, og vil gjerne dele våre erfaringer med Brasil, sa Jens Stoltenberg etter møtet.De siste ukene har president Luis Inácio Lula da Silva flere ganger vist til den norske modellen, der det statlige organet Petoro administrerer statens oljevirksomhet, mens Oljedirektoratet deler ut boringstillatelser og lisenser sammen med Olje- og energidepartementet. Lula vil også gjerne ha et oljefond etter norsk mønster.