Analytiker ser oljen på 30-tallet

Oljeanalytikeren tror ikke fallet i oljeprisen vil stoppe med det første.

Foto: iStockphoto

Prisen på nordsjøolje har falt i etterkant av meget svake oljelagertall fra USA i går, og fallet har fortsatt gjennom stort sett hele torsdagen. HegnarOnline har snakket med oljeanalytiker Thina Saltvedt hos Nordea Markets om synet hennes på utviklingen til oljeprisen.- Fra prisene vendte ned i sommer, har fokuset vært på etterspørselen. De høye prisene i sommer ødela etterspørselen, og OPEC-kuttene i høst var ikke nok til å demme opp for prisfallet, konkluderer Saltvedt. Hun trekker videre frem to politiske faktorer som har vært med på å trekke opp oljeprisen fra julen til i går:

  • Problemene på Gaza har økt risikoen for repetisjon av 1973-blokadenProblemene på Gaza har økt risikoen for repetisjon av 1973-blokaden
  • Problemene i Ukrania har gjort olje til et alternativ til gassProblemene i Ukrania har gjort olje til et alternativ til gass
- De risikopremiene som er relatert til politiske problemer er nå redusert, noe som bidrar til oljeprisfallet, sier Saltvedt.- Dupper oljeprisen under 40 dollar fatet?- Det tror jeg den kan gjøre, da vi trolig vil få svakere vekst både i USA og Kina. Et fall i veksten kan påvirke etterspørselen av olje, som vil presse prisen videre ned, sier hun.Saltvedt tror prisen på olje vil bunne ut i andre kvartal 2009, da OPEC-kuttene trolig vil merkes tydeligere da.Prisen på olje Prisen på et fat nordsjøolje er i skrivende stund på 45,63 dollar på februar-kontrakt, mens WTI-oljen handles på 41,70 dollar per fat. Det er da en overhengede fare for WTI-olje på 30-tallet før helgen.Les mer her: Ser vi oljen i 30 eller 70 dollar fatet?