Barack Obamas grisete dilemma

Om få dager er han på plass i Det Hvite Hus som USAs neste president. Her er et av dilemmaene han kommer til å møte ganske raskt.

Barack Obama - Foto: Scanpix

Barack Obama er bare dager unna å tiltre som USAs neste president, og få, hvis noen, andre presidenter har hatt så mange problemer å stri med så tidlig som Obama kommer til å få.En av tingene som USA må løse i årene som kommer, og der det er press fra flere ulike interesser, er landets avhengighet av oljeimport, skriver New York Times.USA har lenge prøvd å bli mindre avhengig av å importere olje fra potensielt ustabile nasjoner som dem i Midtøsten, men prisen som da må betales kan gå på bekostning av mange av de andre lovnadene Obama har kommet med.Den påtroppende president har blant annet lovet å trappe opp innsatsen mot klimaødeleggelsene og mot økte CO2-utslipp, og dette kan bli vanskelig forenelig med å bli mindre avhengig av olje fra Midtøsten.Et av alternativene er nemlig olje fra Canada, der de nå planlegger storstilt satsning på den såkalte oljesanden. Studier viser imidlertid at olje fra slik sand slipper ut mellom 10 og 30 prosent mer CO2 enn vanlig olje.StatoilHydro er blant selskapene som er involvert i utvinning av oljesand i Canada. Selskapet har imidlertid uttalt at planene i landet har blitt lagt på is grunnet lav oljepris og høye kostnader.